Portaldiskussion:Fotografi/Nästa veckas fotografi

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Lokal nominering[redigera wikitext]

En fråga som jag har: ska vi ha lokal nominering också, eller räcker detta upplägg? Chrizz 16 maj 2006 kl.15.38 (CEST)

Thumb och notering.[redigera wikitext]

Jag noterade Elinneas fråga/kommentar och har inget "bra" svar. Det jag skulle kunna göra är att översätta det från Commons så gott "jag" kan. Men då jag inte är så "jättebra" på engelska så blir det ju som det blir. All hjälp uppskattas dock :) Chrizz 22 maj 2006 kl.17.54 (CEST)

Det lite läckra med just fotografi är ju att bilden kanske talar för sig själv. Jag vet inte om Elinnea menar att det skulle vara ett tema per vecka. För min skull behöver ingen översätta skriftspräket (för grodan/paddan är det ju tyska denna veckan). För skyskarapebilden funderade jag först "Är det Manhattan, Hongkong eller Singapore. Nä, men visst är det väl Manhattan?" Så tryckte jag på fotot och fick det förstorat och såg rubriken. Militärerna är ju precis som vilka militärer som helst, och lägger vi till text så kan det utbryta oändliga "lämplighetsdiskussioner". Vapen är vapen och soldater är soldater oavsett vilken armé eller nation de företräder. Jag tycker det är trevligt att se bilder utan att någon skriver mig på näsan vad de föreställer eller pretolkar dem. Det är en lagom nivå så här tycker jag. Sen kan ju alla 52 tävla om årets WP-bild.Agneta 22 maj 2006 kl.19.06 (CEST)
Jo, Agneta. Det var nog grundtanken i denna omröstning. Var och en får bedöma dessa fotografier efter eget tycke och smak. Skönheten finns i betraktarens ögon, så att säga. Ska man va ännu "hårdare" i bedömningen så ska man inte ens räkna in de "omständigheter" som finns bakom ett fotografi. Jag ändrar inget tills vidare, men frågan är lyft.
Årets bild, ja, det återstår att se :) Chrizz 22 maj 2006 kl.19.22 (CEST)

En bild som får ett sammanhang blir inte lika platt, dessutom är ju detta ett uppslagsverk och om man t.ex ser en bild av British Museum, elller en groda eller vad det nu är, så vill man kanske enkelt läsa mer om det som man sett. Jag tycker thumbvarianten med text i ramen är klart bäst eftersom man då kan lägga in klickbara länkar, men om man inte vill ha den så kan man väl åtminstone lägga in text som man ser när man har pekaren över Bildtexterna står ju redan på svenska på Commons, det är ju bara att kopiera testen rakt av, så det är ju inget problem. Exempel:

Panorama över läsesalen på British Museum.
Panorama över läsesalen på British Museum
Panorama över läsesalen på British Museum

/ Elinnea 28 maj 2006 kl.12.29 (CEST)

En text som poppar upp då man pekar på bilden kan jag tänka mig, och kommer att införa om ingen har någon invändning. Tack för tipset Elinnea! Jag tänkte inte på det :) Chrizz 28 maj 2006 kl.13.29 (CEST)

Urval av bilder[redigera wikitext]

Jag har inte engagerat mig i den här valproceduren tidigare, men har hela tiden tänkt lite i linje med Elinnea ovan, 28 maj 12.19. Bildernas funktion i en encyklopedi är ju att lyfta artiklar ytterligare en nivå. Därför tycker jag att sammanhanget är viktigt, och skulle gärna se en nomineringsvariant där endast bilder som används i någon artikel på svenska wikipedia kommer i fråga. Dels kan den som vill då väga in hur väl man tycker att bilden åskådliggör artikeln där den används, dels ges varje bild ett tydligt sammanhang som stämmer väl med Wikipedias funktion. Dessutom motiverar det tydligt varför vi lokalt på svenska Wikipedia ska nominera bilder, och inte nöja oss med att hänvisa till dagens bild på Commons. När det gäller att rösta om fotografiskt bra bilder utan hänsyn till sammanhang så vimlar det av sådana sajter på nätet (jag har varit mer eller mindre aktiv på ett par), men det som skulle kunna göra just Wikipedias nomineringsprocess unik vore just bildens relation till en artikel (eller flera artiklar). /dcastor 28 maj 2006 kl.12.57 (CEST)

Men det här är väll just fina fotografier för fotoportalen, utvalda bilder för Wikipedias syften bör väl vara någon annanstans? /Grön 28 maj 2006 kl.13.13 (CEST)
Det kan tänkas att jag är helt fel ute. Jag tycker bara att det, även och kanske särkilt på en fotoportal till Wikipedia, skulle vara mer intressant att lyfta fram "bra bilder för Wikipedia" än "bra bilder i allmänhet". /dcastor 28 maj 2006 kl.13.18 (CEST)
Efter att ha postat mitt senaste inlägg har jag insett att det kanske ser lite gnälligt ut. Det är inte min avsikt. Givetvis är nomineringsförfarandet trevligt redan som det är. Jag uttrycker bara mina tankar om hur det kanske skulle kunna bli, i mina ögon, än bättre. /dcastor 28 maj 2006 kl.13.22 (CEST)
Håller med Grön. Om svenska Wikipedia vill ha en "veckans bild" på Huvudsidan så kan jag tänka mig att alla dessa kriterier bör beaktas. Men den diskussionen har tidigare förts på BB, men jag vet inte vart den tagit vägen. Denna omröstning gäller ju bra fria fotografier och ska kanske sporra användare att fotografera och ladda upp på commons. Det finns en hel del fotografier som illustrerar våra artiklar som inte är speciallt bra, men det är bättre än ingenting, så att säga :) Sen ska man ha i åtanke att många fotografier kan sporra användare att skriva nya artiklar om ämnen som man inte tänkt på förrän man ser dessa fotografier :) Chrizz 28 maj 2006 kl.13.25 (CEST)
Jag tycker det är OK som det är nu, för alla som blir intresserad ev en särskild bild kan ju klicka på den och läsa vidare om ytterligare information finns. Jag vet inte hur bilder blir fria på commons. OM man tittar på en del av bilderna är det ju uppenbart unga och den som fotograferat har alltså avsagt sig äganderätten till bilden. Vinner någon sådan god givare en veckas omröstning här så kan ju någon leta reda på fotgrafen och gratta. Som en hälsning från Svenska Wikipedia. Trots att jag röstade på grodan så kommer jag inte att skriva någon artikel om grodor. För det kan jag ingenting om. Men bara att den vunnit kan ju locka någon som faktiskt vet något om grodor.Agneta 28 maj 2006 kl.16.45 (CEST)
Jag har redan lagt in den vackra grodbilden i artikeln grodor  ;) /dcastor 28 maj 2006 kl.19.57 (CEST)
Denna fråga/diskussion kommer ursprungligen från Bybrunnen, och flyttades hit den 30 juni 2006

Då det råder ett totalt ointresse av detta så kanske jag/vi bör lägga ner det. Åsikter! Om intresse finns så förlängs omröstningen till 00:00 i natt... Chrizz 18 juni 2006 kl.20.53 (CEST)

Man kanske kunde ändra reglerna lite så att man bara får nominera foto som man själv har tagit. Detta skulle ju ha den positiva bieffekten att folk skulle sporras till att uploada mer egna bilder under fri licens, plus att det är ett bra sätt att låta folk få credit. mnemo 18 juni 2006 kl.20.57 (CEST)
Jag gissar att det bara rinner ut i sanden, tyvärr. Nu har vi bilder, men folk ids inte ens rösta på dem, så jag är skeptiskt. Chrizz 18 juni 2006 kl.21.01 (CEST)
Det är ganska svårt att hitta sidan, man skulle behöva använda veckans bild till lite mer än bara Portal:Fotografi. Om man t.ex skulle lägga upp den på huvudsidan skulle fler rösta till nästa vecka. //Moralist Musik 27 augusti 2006 kl. 18.59 (CEST)[svara]
När till och med jag klarar att hitta bilderna varje vecka genom att bara lägga bevakning på den portalen, så förväntar jag mig att alla andra klarar att hitta sidan genom att bara minnas att den finns! Inte mig emot om den läggs upp på Huvudsidan också för att fler ska rösta. Men ingen förnekar väl bilders betgydelse. Både i vardagen och här på WP?��Agneta 27 augusti 2006 kl. 23.51 (CEST)[svara]
Jag tror också på huvudsidan som fora för detta (även om det självklart bör finnas kvar på portalen också. Korten skulle pryda huvudsidan, som jag ser det. Peter R 28 augusti 2006 kl. 07.06 (CEST)[svara]