Ramnaparken

En del av Ramnasjöns fågelkoloni.

Ramnaparken är en av Borås största parker. Den ligger väster om stadskärnan och består huvudsakligen av Ramnasjön med dess fågelkoloni och det omfattande kulturhistoriska Borås museum. Promenadstråk finns runt omgivande skogklädda bergsknallar med öppna platåer. IK Ymer har upprättat en 9 håls bana för frisbeegolf i en del av parkens backiga skogsterräng.

Borås museum

Gästgiveriet från Ramslätts by i Fritsla är numera en del av Borås Museums historiska byggnadssamling i Ramnaparken. Förutom café rymmer byggnaden kontor och utställningsrum.

På en av höjderna invigdes 1914 det kulturhistoriska Borås museum. Det är ett friluftsmuseum [1] för bebyggelse från Sjuhäradsbygden och det innehåller 15 historiska byggnader. Alla är öppna vissa tider för besökare och för guidade turer.

Nymanska gården är en sällsynt lämning efter den bebyggelse som präglade Borås under perioden 1682-1727. Den byggdes strax efter en ödeläggande brand 1727 i den stil som fanns innan och överlevde två senare stadsbränder, därför att den stod på andra sidan Viskan, nära Västerbron, på nuvarande Krokshallstorget. Idag inhyser byggnaden reception och utställningsrum åt museet.

Ohlsonska gården byggdes 1831 i en typisk boråsempir eller Karl Johansstil och stod ursprungligen på Österlånggatan 68 fram till mitten av 1960-talet.

Ramnakyrkan är en 1600-talskyrka i trä hämtad från Kinnarumma, vilken ännu används för gudstjänster, dop och bröllop.

Marbostugan är en högloftsstuga från Förlanda socken i Fjäre härad. Två loftbodar har i detta fall fogats samman med en ryggåsstuga. Byggnadsstilen är medeltida, men den här stugan är från slutet av 1600-talet. Traktens hemväverskor kunde bo så här. De tjänade bra och hade hög status. De nyckelhålsformade ingångarna kallades "skonkar" (slutet o) och ansågs föra tur med sig och beteckna rikedom. I grästaket finns boningshusets fönster och loften reser sig på ömse sidor. På loftens övervåningar kunde ungdomar sova sommartid. Eldstadens spjäll öppnades utifrån genom en anordning fästad i skorstenen. Spjället hölls stängt under påsken av rädsla för ondskefulla krafter.

Förläggargården Fällhult byggdes 1795 i Holsljunga socken och flyttades till Ramnaparken 1950. Grundaren av Borås Wäfveri Anders Jönsson föddes i huset 1816 och bedrev vid mitten av 1800-talet en förindustriell så kallad förläggarverksamhet i byggnaden. Upp till 200 hemväverskor hämtade sitt garn här och återkom med färdiga vävnader ett par veckor senare. Knallar från Borås köpte därefter tygerna och sålde dem tillsammans med annat runt om i Sverige och Norge.

Ramslätts gästgivargård flyttades 1928 till Ramnaparken från Fritsla. I markplanet fanns på 1700-talet en så kallad skänkstuga där resande kunde få sig en bit mat och släcka sin törst. Där ligger ett café idag. På övervåningen, som byggdes till i början av 1800-talet, fanns möjlighet till nattkvarter. Där finns idag utställningsrum och kontor.

Fotogalleri

Referenser