Rehabilitering

Från Wikipedia
Version från den 20 september 2015 kl. 12.51 av Weber Sissers (Diskussion | Bidrag) (→‎Kategorier: Språklig korr, bättre enhetlighet)
Uppslagsordet Rehab leder hit. För låten av Amy Winehouse, se Rehab (sång).

Rehabilitering är ett begrepp inom sjukvård, socialvård och kriminalvård. Syftet med rehabilitering är att hitta ett optimalt sätt för en person att kunna återvända till dagligt liv och återfå en rimlig hälsa efter, till exempel, fysiologisk eller mental sjukdom som lett till funktionsnedsättning[1]. I de fall skadan inte läker eller resulterar i långvarig funktionsnedsättning krävs rehabiliterande insatser för att underlätta ett normalt fungerande liv.

Kategorier

Rehabilitering kan delas in tre kategorier: medicinsk rehabilitering, social rehabilitering och arbetslivsinriktad rehabilitering[2]. De åtgärder som ingår i rehabiliteringen kan vara av arbetslivsinriktad, medicinsk, pedagogisk, psykologisk, social och teknisk art[1]. Medicinsk rehabilitering består av en behandlingsplan som fokuserar på återhämtning efter en sjukdom eller skada. [3]. Social rehabilitering kan hänvisa till personer med psykiska störningar. Yrkesinriktad rehabilitering hänvisar till vad som krävs för någon med ett hälsoproblem att kunna återgå till sitt arbete.

Inom sjukvården kan det till exempel gälla att försöka återställa vissa funktioner, såsom tal och gång, som skadats efter en stroke. Det fokuseras på möjligheter och inte begränsningar. Som komplement till behandling av det skadade arbetar man även på att förstärka det som är friskt. Vid behandling är individen ett objekt som behandlas. Vid rehabilitering är individen ett subjekt som tar eget ansvar för en hälsobefrämjande process. Yrkesgrupper som ofta förekommer inom den medicinska rehabiliteringen är audionom, sjukgymnast, arbetsterapeut, logoped, kurator och psykolog.

Källor

Externa länkar

Se även