Roslagens sjövärnskår

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Roslagens Sjövärnskår)
Stridsbåt under uppdrag

Roslagens Sjövärnskår (SVK12/ROS SVK) i Roslagen är Sveriges yngsta lokala sjövärnskår grundad 2005, har cirka 220 medlemmar och är en av sjutton lokala kårer inom Sjövärnskåren som finns runt Sveriges kust.

Föreningen drivs ideellt och ingår i Totalförsvaret. Verksamheten lever på gåvor, sponsring och medlemsavgifter, bidrag för utbildning kommer från MSB och ett mindre bidrag från Norrtälje kommun.

Verksamheten utgår från Hysingsvik som ligger strax sydost om Norrtälje. Besättningarna har jour och skall kunna lämna kaj inom 15 minuter från de att utlarmning sker.

Alla besättningar är välutbildade på respektive enhet men även inom sjöräddning, eftersök, akut omhändertagande av person (tidigare IVPA ”I väntan på ambulans”) samt har mycket god lokalkännedom inom farvattnen. Övning sker minst två gånger i veckan under isfri tid med båtar och vattenskoter. Vintertid sker övningar med svävare regelbundet.

Övning med svävare
Räddningsskoter under nattligt uppdrag

Flottan består av:

Trossfärjan under samövning med Sjöpolisen

2st Stridsbåt 90E

Dessa båtar kan medföra material samt upp till 12 personer och tar sig fram mellan 35 och 40 knop. Det gör att tiden fram till en olycksplats blir kort. Aktionstiden är ca 6 timmar

Svävare IH3

Svävaren är ett utmärkt fartyg för sjöräddning, eftersök och persontransport då isen lagt sig. Den kan även under årets isfria tid användas vid eftersök i grunda vatten. Utrymme finns för pilot, medföljande person samt bår för skadad. Totalt 3 personer.

Vattenskoter Yamaha

Vattenskotern kämpar sig för snabba insatser under den isfria tiden. Möjlighet finns att ta med en ytterligare person samt uppesittande skadad. Då djupgåendet är litet lämpar den sig väl för eftersök i trånga och grunda områden.

Utryckningsfordon Toyota Landcruiser

Bilen används främst för transport av svävare och vattenskoter till insjöar och havsstränder där det bedöms som lämpligare att använda sig av farbara vägar fram till sjösättning av dessa enheter men även transport av besättning och material vid larm.

Trossfärja 655

Trossfärja 655 Arn är en tung trossfärja som kan lasta t ex en brandbil på däck, den har förrådstankar för dricksvatten och bränsle. Inom Sjövärnskåren används den inom utbildning, främst för ungdomar.


Samarbeten:

MSB

MSB bidrar till totalförsvaret och finansierar en del av utbildningarna inom Sjövärnskåren.

Svävaren dockad ombord på Trossfärja 655

Sjöfartverket

Sjöfartsverket använder Sjövärnskåren i Roslagen som sjöräddningsenheter vid behov. Verksamheten fyller ytterligare ut kapaciteten vid sjöräddning inom området.

Räddningstjänsten Norrtälje

RTJ har möjlighet att vid insats använda Sjövärnskårens Stridsbåtar för snabb transport av personal och material samt även ledningsplats vid behov. Vintertid är svävare ständigt utryckningsberedd för att kunna stödja räddningstjänsten vid olyckor i sjöar och vattendrag.

Region Stockholm

Sjövärnskåren stödjer Region Stockholm med sjöambulanstransporter från Öarna i Norrtäljes södra skärgård i de fall när inte Ambulanshelikoptern är tillgänglig.

Polisen

Ett flerårigt trygghetsskapande samarbete bedrivs med Polismyndigheten i Norrtälje. Roslagens sjövärnskår går under övningar, främst nattetid, in i småbåtshamnar för att förebygga stölder och rapportera pågående brott till polisen. Sjövärnskåren stöttar även på förfrågan från myndigheten, med spaning från havet vid pågående brott. Våra båtar är utrustade med radar och värmekameror vilket skapar goda förutsättningar för detta i totalt mörker eller dimma. I samarbetet ryms även bogsering av stulna båtar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]