Roslagen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För Eckerölinjens fartyg, se M/S Roslagen. För Waxholmsbolagets fartyg, se M/S Roslagen (Waxholmsbolaget).
Folklanden i Svitjod (Uppland/Gästrikland), där nutidens Roslagen ungefär motsvaras av Roden (i gult).
Söderöra i Roslagen, en av de många skärgårdsöarna i Stockholms skärgård

Roslagen är ett kustområde i östra Uppland, norr om Stockholm. Till Roslagen räknas vanligen skärgården utanför Upplands kust samt fastlandet närmast innanför denna, och innefattar därmed både öar och fastland längs Upplands kust. Det finns inga entydiga gränser för Roslagen, som ungefärligen omfattar området från och med Danderyd i söder till och med Östhammar i norr.

Somliga anser att Roslagen har en mindre utsträckning, och bara omfattar Vaxholms, Österåkers, Norrtälje och Östhammars kommuner,[1] medan andra räknar in hela Värmdölandet i söder och förlägger den norra gränsen till Älvkarleby.[2] Kommunerna Danderyd, Lidingö, Täby och Vallentuna ingick i den tidigare Södra Roslags domsaga (sedan april 2007 en del av Attunda domsaga).

Norrtälje brukar ibland kallas för Roslagens huvudstad.[3] Andra större samhällen i Roslagen är Hallstavik, Rimbo, Vaxholm, Åkersberga, Älmsta, Öregrund och Östhammar. De största öarna i Roslagen är Väddö, Ljusterö, Gräsö och Singö.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Roslagens gamla namn Roden är ett urgammalt begrepp, benämningen på kustlandskapens yttersta delar i Svitjod, såväl som strandlandskapet ända in i Mälaren, tidvis[när?] också kusten ända ner till Östergötland till Sankt Annas skärgård.

Ortnamnet Roslagen har uppkommit genom en relativt sentida (1400-tal) sammanslagning av "Roden" och "skeppslag". Roden har med kustfolket att göra, de som ror, dvs framför båtar med rodd. Roden var alltså det äldre namnet på Roslagen, som tidvis[när?] omfattat hela kuststräckan från Länna och Frötuna socknar i söder till Hamrånge socken i norr.

Håkanstenen vid HovgårdenAdelsö nämns bryten Tolir som Bryte i Roden. I den medeltida Östgötalagen[4] nämns också jarls bryte i Rodens bo. I skriftliga källor nämns Roslagen för första gången år 1493 då stavat som Rodzlagen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gerhard Nuss, Sven Jönsson, Kalbar, Gösta Linderholm, André Maslennikov, Tore Nordlinder, Annica Norström, Sune Olsson, Mats Rosenholm, Göran Sigfrid, Thorleif Svensson, Mats Rygard, Magnus Wegler, Mona Wiklund, Russel Young, Erik Åhman, Stina Sidwall (2006). Roslagen - en stund för dig själv. Vaxholms kommun, Österåkers kommun, Norrtälje kommun och Östhammars kommun. Sid. 29 
  2. ^ Yngve Sjögren och Björn Uhrenius: Kors och tvärs i Roslagen, Almqvist & Wicksell Förlag AB, Stockholm 1980, s. 6
  3. ^ Yngve Sjögren och Björn Uhrenius: Kors och tvärs i Roslagen, Almqvist & Wicksell Förlag AB, Stockholm 1980, s. 51
  4. ^ ÖgL D XIV

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]