SVT Örebro

Från Wikipedia

SVT Örebro är Sveriges Televisions regionala verksamhet från Örebro. Tidigare hade orten en varierande programproduktion, men efter omfördelning av resurser produceras i huvudsak lokala nyheter i Örebro.

Televisionen i Örebro etablerades 1960 av Rune Ruhnbro och Curt Åkeson som kom från SR:s södra distrikt i Malmö. År 1969 invigdes TV-huset i Almby.

Det regionala nyhetsprogrammet Bergslagsnytt sändes på prov från Örebro under 1973, men permanentades inte. Det dröjde till 1986 innan Mellansverige fick ett eget nyhetsprogram i form av Tvärsnytt.

Örebro producerade bland annat kulturprogram som Rikets kultur och Musikspegeln. Under 2000-talet satsade man även på inredningsprogram som Gör det själv, Sommartorpet och Nya rum.

SVT:s nedskärningar 2005 slog hårt mot Örebro som i princip lade ner produktionen av allmän-TV, det vill säga program som inte är nyhetsprogram.[1] Hösten 2004 lämnade man dessutom TV-huset i Almby och flyttade till mindre lokaler i centrala Örebro.

I maj 2019 meddelades det att utsändningen av lokala nyheter från Örebro skulle upphöra som en del av en omorganisation.[2][3] De sista sändningarna från Örebro gjordes den 29 november 2019. Nyhetsredaktionen blev kvar, men utsändningen gjordes efter detta från Göteborg med programledare i Karlstad.[4]

Distriktschefer[redigera | redigera wikitext]

Hermansson var från 1996 enhetschef för SVT Mellansverige där Örebro ingick.

Källor[redigera | redigera wikitext]