Hoppa till innehållet

Sais

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Sa el-Hagar)
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
För ett släkte av fjärilar, se Sais (djur).

Sais är det grekiska namnet på en forntida egyptisk stad, belägen vid Sa el-Hagar i Egypten. Stadens fornegyptiska namn var Zau. Platsen ligger i västra Nildeltat.

Sais var tidigt en betydelsefull kultort för gudinnan Neith i det forntida Egypten. Stadens politiska betydelse växte under den Tredje mellantiden då den var huvudort för 24:e dynastin under 700-talet f.Kr. När den 26:e dynastin, även kallad den Saitiska, behärskade Egypten blev Sais kungligt residens och begravningsort. På 400-talet f.Kr. besöktes staden av den grekiska historikern Herodotos.

Arkeologiska utgrävningar i Sa el-Hagar har varit sparsamma. Den första undersökningen genomfördes av den tyska upptäcktsresanden Lepsius vid mitten av 1800-talet och senare av den franska arkeologen Foucart 1898. De flesta fynden är från den 26:e dynastin och stadens tidiga historia är i stort sett okänd.

Källor

  • Baines, John och Málek, Jaromir: Atlas of Ancient Egypt, Oxford: Equinox (1984).