Statens institutionsstyrelse

Från Wikipedia
Version från den 8 februari 2014 kl. 09.04 av Svensson1 (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 82.209.130.67 (diskussion) till senaste version av Jssfrk)

Statens institutionsstyrelse (SiS) är den myndighet som sedan den 1 juli 1993 administrerar och driver tvångsvård av ungdomar och vuxna missbrukare i Sverige.

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som bedriver vård, utredning och behandling av ungdomar med allvarliga sociala problem och vuxna missbrukare. Vården bedrivs vid 25 särskilda ungdomshem och 11 LVM-hem över hela landet (LVM=Lag om vård av missbrukare i vissa fall). SiS ansvarar också för påföljden sluten ungdomsvård, LSU. Varje år kommer cirka 1 300 ungdomar och 1 000 vuxna till SiS. De flesta har problem på livets alla områden. Många har varit föremål för samhällsingripanden flera gånger utan att deras situation har förbättrats. Vården sker i allmänhet utan den enskildes samtycke. SiS erbjuder individuell behandling men har även behandling för specifika grupper, som grova ungdomsbrottslingar, adopterade ungdomar med allvarliga problem, sexuella förövare, svårt relationsstörda flickor och flickor som utsatts för sexuella övergrepp samt ungdomar med neuropsykiatriska problem. Vistelsen på ett behandlingshem hos SiS inleds med en utredning. Behandlare, psykologer och pedagoger kartlägger behoven och gör en noggrann behandlingsbedömning. Den ligger sedan till grund för den individuella behandlingsplanen.

Vård och metoder

Vården på SiS särskilda ungdomshem och LVM-hem ska utgå från den enskildes behov och vara baserad på forskning och beprövad erfarenhet. Ungdomar och vuxna som kommer till SiS behöver ofta hjälp med aggressivitet, utagerande beteende, självdestruktivitet, missbruk och kriminalitet. Inom SiS används flera väl dokumenterade kognitiva program, ART (Aggression Replacement Training, teckenekonomi, återfallsprevention, miljöterapi, tolvstegsprogram och program mot kriminalitet. Familje – och nätverksarbete hör till det grundläggande i behandlingen. Metoder som Multifunktionell behandling på institution och i närmiljö, MultifunC och Multi dimensional Treatment Fostercare, MTFC skapar starka band mellan ungdomshemmen och livet på hemmaplan och en satsning på Funktionell familjeterapi, FFT, sätter familjen ännu mer i centrum. Alla ungdomar på SiS institutioner går i skolan. En viktig del i SiS uppdrag är att utvärdera resultaten av vården, utveckla metoderna och initiera forskning på området.

Vem beslutar om vård på SiS institutioner?

Socialtjänsten ansöker om LVM eller LVU i förvaltningsrätten som beslutar. I vissa fall kan ett akut omhändertagande bli aktuellt. I de fallen är det socialnämnden eller dess ordförande som beslutar om omhändertagande.[1] Beslutet måste underställas förvaltningsrätten inom en vecka.[2]

Sedan januari 1999 kan man också i tingsrätten bli dömd till vård på SiS institutioner enligt LSU (=Lagen om sluten ungdomsvård).

Generaldirektörer

  • Sture Korpi 1993 - 2004
  • Ewa Persson Göransson 2005 - 2012
  • Kent Ehliasson. 2012 - [3]

Noter

Externa länkar