Stridshingst

Från Wikipedia

Stridshingst kallades de hästar, alltid hingstar, som riddare framförde vid strid.

Innehav av vältränade stridshingstar samt förmågan att kontrollera dessa i stridens hetta utgjorde den yttersta berättigandegrunden för frälsets ekonomiska och politiska maktställning.

Stridshingstarna avlades i så kallade stod, grupper bestående av en hingst och omkring tio ston, som gick omkring i skogarna. Därifrån hämtades hingstföl, vilka föddes upp och tränades till att duga i krig. En stridshingsts värde uppskattades vara ekvivalent med sex–åtta oxar.

Exempel på stridshingstar och deras värde kan hittas i Raven von Barnekows räkenskapsbok för Nyköpings fögderi på 1360-talet. I denna skrift räknas värdet på ett hundratal hästar som gått förlorade i tjänsten varvid många stupat i slaget vid Gataskogen år 1365. En ordinär häst tillhörande Raven van Barnekows bågskytt vilken värderades till 13 ½ mark jämfört med Herr Ravens egna stridshingst, även den dödad i striderna, vilken hade ett uppskattat värde om 110 mark.

Ytterligare exempel på stridshingstens värde kan hittas i jämförelsen på herr Ravens sons häst, värderad till 28 mark, och värderingen av de två förlorade stridshingstar tillhörande Kettilhot och Negendank som vardera värderades till 100 respektive 150 mark.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]