Sven Hagströmer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sven Hagströmer
Född Sven Johan Gösta Barthen Hagströmer
30 november 1943 (71 år)
Stockholm, Sverige
Yrke/uppdrag Finansman, Entreprenör

Sven Johan Gösta Barthen Hagströmer, född 30 november 1943 i Stockholm, är en svensk finansman. Till sin utbildning är han jurist.

Hagströmer startade 1981 firman Sven Hagströmer Fondkommission AB som senare omorganiserades till affärsbank. Han är jämte dåvarande kompanjonen Mats Qviberg grundare av - numera ej längre som affärsbank verksamma (indragen oktroj) - HQ Bank AB och var till 2012 huvudägare i Investment AB Öresund tillsammans med Mats Qviberg.[1] Han satt i styrelsen för Bilia tillsammans med Mats Qviberg,[2] men avgick 2010. Investment AB Öresund delades 2012 i två företag, i och med att finansmannaparet Sven Hagströmer och Mats Qviberg beslutat att gå skilda vägar som en följd av omständigheterna kring HQ-kraschen. Efter delningen kvarstod Mats Qviberg med familj som huvudägare i Öresund, medan Sven Hagströmer med familj blev huvudägare i det nybildade investmentbolaget Creades.

Hagströmer ställde upp som "drake" och riskkapitalist i den svenska versionen av TV-programmet Draknästet på SVT, där entreprenörer fick chansen att sälja in sin idé till "drakarna" och på så sätt få riskkapital. [3].

Han är engagerad i olika sociala projekt, bland annat Arbetsmäklarna på Tensta gymnasium där han hjälper unga invandrare att komma i kontakt med näringslivet och få jobb. En del av dem har han anställt på Avanza Bank och han anser att svenska företag är lite för slöa med att ta in personer från andra kulturer.[4].

Hagströmer är motståndare till euron eftersom han menar att det minskar Riksbankens inflytande över penningpolitiken.[5]. Han har varit engagerad i Junilistan, där han satt med i partistyrelsen men valde att lämna efter en tid då han var emot partiets beslut att ställa upp riksdagsval.[6][7].

Sven Hagströmer är släkting till Raoul Wallenberg och grundande 2001 Raoul Wallenberg Academy där han sedan 2013 är vice ordförande.

Sven Hagströmer är en passionerad boksamlare[1][2] och grundade 2007 bokförlaget Fri Tanke med bl.a. Christer Sturmark och Björn Ulvaeus.

Sven Hagströmer är en av initiativtagare till Berättarministeriet, som öppnar och driver skrivarverkstäder i områden med hög arbetslöshet. År 2013 blev han ledamot i styrelsen för Berättarministeriet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Therese Larsson (9 november 2007). ”Sven Hagströmer, finansman och slaktare”. Fokus. http://www.fokus.se/2007/11/sven-hagstromer-finansman-och-slaktare/. Läst 3 augusti 2010. 
  2. ^ [a b] ”Sven Hagströmer - styrelseordförande i Investment AB Öresund, Avanza och Ework samt styrelseledamot i Bilia.”. SVT. http://svt.se/2.108659/1.1495855/sven_hagstromer. Läst 3 augusti 2010. 
  3. ^ ”Satsade mest i Draknästet”. Driva-eget.se. http://www.driva-eget.se/han-satsade-mest-i-draknastet-7605781. 
  4. ^ ”Vägrar ha armarna i kors”. Veckans Affärer. http://www.va.se/nyheter/vagrar-sitta-med-armarna-i-kors-77127/. 
  5. ^ ”– Visst minskar EMU folkets inflytande”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article162255.ab. 
  6. ^ ”Förändring i Junilistans styrelse”. Junilistan. http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/109615. 
  7. ^ ”Junilistan får draghjälp till riksdagen av finansman”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/nyheter/politik/junilistan-far-draghjalp-till-riksdagen-av-finansman. 

Carolina Neurath: Den stora bankhärvan, Norstedts 2011