Hoppa till innehållet

Svenska Odlarlaget

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Svenska Odlarlaget ekonomisk förening ägs av ca 140 frukt- och grönsaksodlare i södra Sverige. Föreningen är godkänd av EU som producentorganisation och har ett omfattande program av EU-aktiviteter både i föreningen och i odlargrupper. Samtliga odlare är certifierade med kvalitetsmärket Svenskt sigill.

Föreningens mål är att på bästa sätt sälja medlemmarnas produkter. Kunderna är huvudsakligen förstaledsgrossister, som distribuerar färskvarorna till butik och storkök. Nyckelord i verksamheten är öppenhet, rättvisa, kvalitet, kostnadseffektivitet och ett samlat utbud för att nå bästa möjliga resultat för medlemsföretagen. Föreningen arrangerar dagligen under säsongen grönsaksauktion på Långeberga i Helsingborg.

Auktionshandeln bedrivs med neråtgående holländsk auktionsklocka. Odlarlagets strategi kan närmast jämföras med de belgiska och franska (Bretagne) auktionernas strategi, eftersom även dessa säljer i stort sett alla sina standardprodukter i auktionshandel med klocka. I Nederländerna och Danmark används också auktionshandel med klocka men för auktionsföretagen i dessa länder är andelen produkter på klockan betydligt lägre.

Externa länkar