Svinesundskommittén

Från Wikipedia
Nya Svinesundsbron mellan Norge och Sverige

Svinesundskommittén är en gränsregional samarbetsorganisation. Den har sitt ursprung i Gränskommittén Østfold-Bohuslän/Dalsland som bildades 1980, men från och med januari 2014 har hela verksamheten övertagits av den ideella föreningen Svinesundskommittén. Den består idag av 14 svenska och norska kommuner samt Østfold fylkeskommune och Västra Götalandsregionen.

Uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Svinesundskommitténs uppdrag är att stärka utvecklingen i regionen genom att försöka avskaffa gränshinder och skapa möjligheter för affärer, jobb och utbyte mellan länderna.

Kommitténs arbete utgår från VG 2030, Fyrbodals handlingsplan, Vikens fylkesplan, nordiskt samarbetsprogram för Regional utveckling och planering 2021-2024 (Interreg Sverige-Norge) samt medlemskommunernas uppdrag och mandat.

Svinesundskommittén är ett av tolv samarbetsområden som ingår i Nordiska ministerrådets regionalpolitiska samarbete över gränsen.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Norge[redigera | redigera wikitext]

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

”Svinesundskommittén”. http://www.granskommitten.com. Läst 8 mars 2015.  ”Nordiska ministerrådet”. Arkiverad från originalet den 2 april 2015. https://web.archive.org/web/20150402113023/http://www.norden.org/sv/om-samarbejdet-1/organisationer-og-institutioner/graensregonalt-samarbete. Läst 8 mars 2015.