Tårgas

Från Wikipedia
Version från den 24 januari 2016 kl. 21.32 av Romulus74 (Diskussion | Bidrag) (→‎Sverige: Undviker förgreningssida. med AWB)
Israelisk tårgasbehållare

Tårgas är en gas eller aerosol som i normala koncentrationer ej är livshotande utan endast sätter människor ur funktion för en stund genom att orsaka ögonsveda, tårflöde eller till och med temporär blindhet. Det vanligaste ämnet som används i tårgas är 2-klorbensenmalonsyradinitril.

Användning

Sverige

I Sverige användes tårgas för första gången 23 januari 1936 för att oskadliggöra en dubbelmördare som barrikaderat sig i en lägenhet på Kvarngatan 6 i Stockholm. Tårgasen, bromaceton, sprutades in i lägenheten med hjälp av en insektsspruta försedd med gummislang som stoppades in i nyckelhålet. Man bröt sig sedan in i lägenheten, men dubbelmördaren hade skjutit sig och avled på väg till sjukhuset.

I Sverige klassas tårgas som gatustridsmedel och all handel och innehav av tårgas inom rikets gränser är förbjuden, Polisen och Försvarsmakten är undantagna. Inom Försvarsmakten används tårgas för att prova att skyddsmasker är rätt justerade och är täta. Användning av tårgas som stridsmedel i krig är förbjudet.

Exempel