That Thing You Do

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
That Thing You Do
(That Thing You Do!)
Genre Komedi/Drama
Regissör Tom Hanks
Producent Jonathan Demme
Gary Goetzman
Terry Odem
Edward Saxon
Manus Tom Hanks
Skådespelare Liv Tyler
Tom Hanks
Charlize Theron
m.fl.
Originalmusik Howard Shore
Fotograf Tak Fujimoto
Produktionsbolag Twentieth Century-Fox Film Corporation, m.fl.
Distribution Twentieth Century-Fox Film Corporation, m.fl.
Premiär 1996
Speltid 108 min.
Land USA
Språk engelska
IMDb

That Thing You Do! är en amerikansk film från 1996 skriven och regisserad av Tom Hanks.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om ett fiktivt popband från Erie, Pennsylvania, USA. Handlingen utspelar sig kort efter det att The Beatles 1964 slagit igenom även i USA. Filmens titel kommer av titeln på gruppens första (fiktiva) hit.

En lokal musikgrupp förlorar tillfälligt sin trumslagare på grund av att denne bryter armen. Man frågar då gamle skolkamraten Guy Patterson (Tom Everett Scott), för tillfället sysselsatt i föräldrarnas affär för husgeråd, om han kan hjälpa dem vid en spelning. Han hjälper bandet att vinna den lokala talangjakten, det nykomponerade bandet gör omedelbar succé, och snart befinner man sig på turné runt hela USA. Man tar sig namnet Oneders, tänkt att uttalas som det engelska ordet Wonders, inspirerat av Beatles och andra nya band som har namn som är avsiktligt felstavade. När managern Mr. White (Tom Hanks) tar över ansvaret för bandet får man dock lov att ändra stavningen av namnet till "Wonders".

I takt med klättringen på Billboard får man se hur bandmedlemmarnas personligheter påverkas. Efter två månader är de tvåa på landets singellista, men bandet börjar knaka i fogarna. Basisten slutar och ersätts av studiomusikern Wolfman, något som blir spiken i kistan för The Wonders. På en dag bryts allt de kämpat för ner.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Trots att alla band i filmen är påhittade och att the Wonders aldrig funnits finns det många paralleller till verklighetens storband på 1960-talet, speciellt till The Beatles.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]