Turingtest

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Turingtestet är ett test av artificiell intelligens (AI) utformat av Alan Turing 1950. Testet bygger på frågan han ställde sig; "Om en maskin kunde tänka, hur skulle vi veta det?" Han menade att om en människa konverserar med en maskin och inte kan avgöra om det är en maskin eller människa, uppfylls kriteriet för mänsklig intelligens.

Praktiskt går det till så att en person sitter vid en dator i ett isolerat rum och ställer vilka frågor som helst till andra datorer via nätverk. Dessa andra datorer är antingen också bemannade av människor som helt enkelt skriver in svaren för hand, eller datorprogram som automatiskt svarar på frågorna. Om testpersonen efteråt inte kan avgöra vilka respondenter som är människor och vilka som är program sägs de sistnämnda ha klarat testet.

Varje år sedan 1990 hålls Loebner-pristävlingen, en tävling där program med artificiell intelligens testas enligt Turingtestet. Belöningen för det första program som klarar testet är 100 000 dollar och en guldmedalj. Ännu har inget program klarat testet, men varje år delas också ut 2 000 dollar till det mest människolika programmet.

De flesta forskare är i dag överens om att dagens datorer och datorprogram har långt kvar till att klara Turingtestet. För att utge sig för att vara en människa måste en dator troligen ha tillgång till alla de erfarenheter och fakta som människor har. Detta är inte samma sak som att alla anser att detta är principiellt omöjligt. Oavsett om något konstgjort system någon gång i framtiden skulle klara Turingtestet eller inte, har det många gånger ifrågasatts om testet verkligen utgör ett test eller definition på verklig intelligens eller medvetande. Se vidare medvetandefilosofi.

Testet har inget egentligt samband med termen Turingmaskin.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Matematikantologin Sigma : en matematikens kulturhistoria, red: James R. Newman, (svensk översättning Forum, första upplagan 1959) har i band 6 ett avsnitt nr 2, (sid 2203 - 2227) med en artikel av Turing - Kan en maskin tänka?

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]