Användare:FriskoBot

Från Wikipedia

FriskoBot består av ett PHP-script som är tänkt att lägga till parametrar till {{enwp}} (och motsvarande på andra språk) för att underlätta för läsare att hitta rätt material som en artikel är baserad på.

Arbetsgång:

  1. Boten hämtar en artikel ur Kategori:Artiklar med mall:enwp utan url (eller motsvarande).
  2. Boten letar efter tiden för den första versionen av artikeln där mallen {{enwp}} (eller motsvarande) förekommer.
  3. Boten hämtar motsvarande artikel på engelskspråkiga Wikipedia (eller motsvarande).
  4. Boten hämtar ID och datum för den första versionen på engelskspråkiga Wikipedia (eller motsvarande) som förekommer före tiden som hämtas i punkt 2.

Problematik:

  • Det förekommer fall där referensen till engelskspråkiga Wikipedia till en början var skriven i ren text utan att mallen användes. Mallen har således lagts till vid en senare tillfälle, varför datum och ID kommer bli missvisande. Problemet bör inte ses som allt för kritiskt, då referensen istället kommer peka mot en senare version av artikeln - där informationen förhoppningsvis kan hittas ändå.
  • Det förekommer enstaka fall där den första timestamp:en för den engelska artikeln är senare än den från punkt 2 ovan. Detta uppstår till exempel om en artikel har raderats och skapats på nytt eller vid klipp och klistra-flyttar. Sådana fall kommer boten inte klara av, utan lämna för manuell åtgärd.
  • Där förekommer enstaka fall där det inte finns någon koppling mellan den engelska och svenska artikeln (via Wikidata). Boten kan då givetvis inte hitta motsvarande artikel på engelskspråkiga Wikipedia, och kommer därför stoppa och lämna artikeln för manuell åtgärd.