Användare:Klostergårdaren

Från Wikipedia

Bor på Klostergården i Lund sedan 1999. Född i Kristianstad. Intressen arkeologi, lokalhistoria, stadsplanering, folkrörelser och inte minst handboll. Har för närvarande ett projekt att fräscha upp föråldrade handbollssidor, lägga till personer av stor betydelse i svensk handboll, tillföra källhänvisningar osv som jag gärna tar emot andras hjälp med. Emotser gärna hjälp i detta projekt.

Arkeologi[redigera | redigera wikitext]

Har sedan en tid skrivit ganska mycket arkeologi främst arkeologisk kulturer där jag har skrivit om flera artiklar med stora utökningar och skrivit några nya artiklar, svensk förhistoria och har börjat med nordisk förhistoria.

Jag har för avsikt att mera inrikta mitt arbete på ARKEOLOGI vilket redan har påbörjats. Jag har inte satt upp någon struktur inför detta ännu. Helt klart är att handbollsarbetet nu allt mer kommer att prioriteras lägre. Det finns ny krafter som skriver om aktuella spelare och de äldre börjar bli klara dock inte internationellt.

De senaste ändringarna inom projekt arkeologi

Lokalhistoria[redigera | redigera wikitext]

Har under en längre tid skrivit om samtliga artiklar om Tingsryd kommuns orter och blir idag färdig med Ryd. Det ger en betydligt rikhaltigare information om kommunens orter utan att på något sätt omfatta alla byar men det ger en översikt över orternas historia i korta drag och lite om de viktigaste verksamheterna på orterna idag.

Har tidigare drivit ett liknande projekt rörande Svalövs kommun som dock inte är helt komplett ännu. Jahg har också intresserat mig för stadsdelar i min hemstad Lund men inte heller det är klart ännu.

Lägesrapport Handbollsarbetet on svenska handbollsspelare[redigera | redigera wikitext]

Alla svenska Världsmästare i handboll finns nu på Wikipedia

  • Årets Komet är klart
  • Årets spelare i handboll. Alla män och kvinnor finns på Wikipedia.
  • Alla föreningar som spelat i högsta divisionen i Sverige finns nu på Wikipedia
  • Alla elitseriens år finns vad gäller herrar, dock med brister i framställningen men särskilt SM före 1953 som avgjordes i cupform är fortsatt bristfälligt.
  • Vad gäller elitserien damer saknas inga år men redovisningen är haltande och vissa år saknas tabeller. Skytteliga och svenska mästare saknas för det mesta. Istort finns dålig information om SM före 1967
  • utomhusmästerskapen är utelämnade

Pågående projekt[redigera | redigera wikitext]

  • Stora Grabbar och Tjejer som är börjat för herrar och damer. Herrspelarna som finns på Sveriges herrlandslag i handboll är klart och Damspelarna påSveriges damlandslag i handboll håller på att skrivas. Detta täcker alla viktiga landslagsspelare även långt tillbaka i tiden.
  • Skytteligavinnare kan läggas till på respektive år i serieartiklarna. Det är dock en andrahandsuppgift. Damskytteligan startade officiellt sent så för äldre tid saknas uppgifter.
  • Svenska mästare bör förtecknas på varje år och det är inte alls gjort. Men man ska inte skriva artiklar om alla dessa spelare.
  • Utrota stubbartiklar om svenska handbollsspelare är klart och nu återstår bara ett fåtal av ursprungliga 150 artiklar om spelare. De som återstår är omotiverade artiklar som egentligen enligt min mening bör raderas då det inte är relevanta artiklar.

För att förbättra Wikipedia bör just systematiska projekt att utveckla, bredda och göra innehållet REPRESENTATIVT vara viktigt. Men Wiki är nu ett mycket bra uppslagsverk och blir bättre för varje dag.

Artiklar om Internationell handboll. Det är ett jättearbete att utföra som knappt är påbörjat.[redigera | redigera wikitext]

Ett mål borde vara att skriva artiklar om alla Världs- och Europamästare, på dam och herrsidan. Viktiga att utgå från internationellt är också OS medaljörer. Det finns en lista på OS medaljörer som är ganska fullständig vad gäller dessa men artiklarna är ibland rätt svaga och behöver utvecklas.

  • Jag har inledde arbetat med danska damspelare och skrivit artiklar om alla OS, Världs- och Europamästare samt spelare med fler än 100 landskamper. Jag har kompletterat med spelare som utmärkt sig i Damehåndboldligaen. Arbetet på herrsidan är inte påbörjat.
  • Vad gäller Norges damer är arbetet nu färdigt men bara vad gäller EM VM och OS och de med över 100 landskamper. Arbetet med klubbar är ännu mindre komplett. Norges herrspelare är inte påbörjat.
  • Frankrikes damspelare är nu klara alla med mästerskapsvinnare och de 100 landskamper har en artikel. Också spelare i All-Star-Team har artiklar. Frankrikes herrar är inte påbörjat.
  • Montenegros damlag har artiklar om alla OS-medaljörer och EM vinnare 2012.
  • Ungerns europamästare 2000 är nu färdigskrivna och VM-vinnarna från 1965 håller på att skrivas. Ungern är en nation som har hävdat sig bäst på damsidan så här är inte avsaknaden av herrsidan så katastrofal men ändå påtaglig
  • Rysslands damspelare är påbörjat och de flesta OS medaljörer och de flesta VM vinnarna finns med. Landslagsstatstiken är mera otillgänglig för Ryssland så det finns ingen klar lista med spelare med över 100 landskamper. Ryska spelare på herrsidan är inte påbörjat ännu.
  • Brasiliens VM vinnare2013 är avslutat och jag har lagt till Chana Masson som var den brasilianska spelare som först började spela i Europa. Hon var en central gestalt i Brasiliens utvecklingen till en toppnation.
  • Nederländerna har VM vinnare 2019 som inte är påbörjade. När Nederländerna är färdiga har spelarnas som vunnit EM och VM från 2000 gjorts klart.
  • Spaniens damspelare är klara men vissa artiklar behöver infomallar skrivas om.
  • Rumänien och Tjeckoslovakien är andra nationer som inte alla är påbörjade,
  • VM före modern tid är ett stort problem då uppgifter är våra att få tag i. Ungern 1965 verkar gå bra så vi får väl se

På herrsidan är inte arbetet påbörjat alls.[redigera | redigera wikitext]

Jag valde att börja med damspelare eftersom spontanartiklar har bättre täckning vad gäller herrspelare. De viktigaste nationerna blir Frankrike, Danmark och Spanien i modernare tid även Kroatien. Som synes finns arbete för den som vill bidraga till att förbättra svenska wikis handbollsartiklar-

Man måste rikta kritik mot engelska och danska / norska som mest ökar antalet stubbartiklar om alla landslagsspelare som deltar i mästerskap utan värderingar på ett djupare plan medan tyska wiki har bättre balans. Tyskland har däremot inte samma bredd på artiklarna.

Det är viktigt med kriterier för vilka som bör tas med, Medaljörer i OS, EM och VM vinnare är klara kandidater men även spelare som utmärkt sig i övrigt bör tas med. Arbetet försvåras av att landslagsstatistik kan vara svårtillgänglig.

Sammanfattningsvis kommer jag troligen aldrig att hinna fullborda detta arbete så det blir nog oavslutat.