Utpressning (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Utpressning
(Blackmail)
Genre Thriller/Drama
Regissör Alfred Hitchcock
Producent John Maxwell (ej krediterad)
Manus Charles Bennett (pjäs)
Alfred Hitchcock (bearbetning)
Benn W. Levy (dialog)
Skådespelare Anny Ondra
Sara Allgood
Charles Paton
Produktionsbolag Wardour Films Ltd.
Premiär 1929
Speltid 84 minuter
Land England
Språk Engelska
IMDb

Blackmail, regisserad av Alfred Hitchcock, var en av de första engelska ljudfilmerna.

Filmen var från början inte tänkt att vara en "talkie" och påbörjades som en stumfilm. Dock bestämde filmens producenter British International Pictures halvvägs genom produktionen att göra filmen till Englands första ljudfilm. Det påverkade filmen på flera sätt. En betydande del film hade redan filmats utan ljud innan beslutet fattades. Några av dessa scener filmades igen med ljud, andra lämnades som de var filmade, utan ljud.

Dessutom var den ledande skådespelerskan Anny Ondra från Polen och bröt starkt, något som inte skulle passa hennes karaktär i filmen. Det bestämdes därför att Ondra fortfarande skulle vara med i filmen eftersom några scener redan filmats, men hon fick mima sin dialog medan skådespelerskan Joan Barry dubbade henne i en mikrofon utanför scenen. Eftersom man på den tiden ännu inte kunde synkronisera dubbad dialog efter att den filmats ser Ondras framförande ofta en aning tafatt ut.

Ljudversionen av filmen är mest känd och mest tillgänglig, men en fullständig stum version av Utpressning släpptes i 1929, en kort tid efter att ljudversionen släppts till biograferna. Stumfilmen gick faktiskt en längre tid i biograferna och var mer populär för tiden, troligen för att de flesta biografer i England inte hade utrustning för att visa ljudfilm när filmen släpptes. Trots stumfilmsversionens popularitet är det ljudversionen som flest minns och pratar om i dag, även om båda versioner släpptes på en tysk DVD (ArtHaus) år 2002.