Vikingaskeppsmuseet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vikingaskeppsmuseet, museumshallen med Havhingsten i förgrunden
Museiön i bakgrunden
Museumhallen med skeppet Skuldelev 2

Vikingaskeppsmuseet är ett museum i Roskilde. Museets tema är skepp, sjöfart och båtbyggnadskultur från Vikingatiden.

Museets historia[redigera | redigera wikitext]

Under många decennier före själva utgrävningen av skeppen, som påbörjades 1962, kände många lokala fiskare vid Roskildefjorden till ett gammalt skepp på botten av fjorden. Skeppet kallade de för Margreteskibet, då man menade att det härstammade från medeltiden och möjligtvis från Drottning Margaretas tid. Det skulle senare visa sig att det var många fler skepp, och att de var ännu äldre.

Men redan under 1920-talet togs trädelar och sten bort från skeppet, bland annat kölsvinet som blev fotograferat. Kölsvinet blev till ved och uppeldat i en kamin en kall vinterdag under andra världskriget.[1]

Efter att vikingaskeppen Skuldelev 1-6 (som de kallades) funnits, öppnades den första delen av Vikingaskeppsmuseet 1969 baserat på dessa skepp. Den ursprungliga delen av museet är idag känt som Museumshallen. Den är ritad av arkitektprofessorn Erik Christian Sørensen.

År 1997 invigdes en annan del av museet, Museumsøen, som bland annat innehåller båtvarv och rekonstruktioner av äldre båtar och skepp från Danmark och Skandinavien.

Skeppen[redigera | redigera wikitext]

Originalskeppen[redigera | redigera wikitext]

Det finns rester från fem originalskepp på museet:

Skeppen är namngivna efter byn Skuldelev, där de fanns i början av 1960-talet. Det mest kompletta skeppet är Skuldelev 3. Orsaken till att Skuldelev 4 inte finns är att man ursprungligen trodde att Skuldelev 2 var två olika skepp, då de hittades på två olika platser, då kallade Skuldelev 2 och Skuldelev 4. Efter det har man valt att inte ändra på numren.

Rekonstruktion av det största vikingaskeppsfyndet, Skuldelev 2 - namngavs senare som "Havhingsten från Glendalough"

Rekonstruktioner[redigera | redigera wikitext]

Musemsøen finns ett båtvarv där man har framstället rekonstruktioner av de gamla Skuldelevskeppen, samt andra vikingatida skepp. Båtarna byggs uteslutande med samma verktyg och metoder som vikingarna hade tillgång till. Det är ofta ett tidskrävande arbete att identifiera de exakta typer av verktyg som användes, och det hade bara vara möjligt med hjälp av ett internationellt samarbete. Varefter konstruktörer fortsatt med nya konstruktioner av större och mindre skepp från vikingatiden. Tills vidare består samlingen bland annat av:

Under perioden 1 maj till 30 september finns det möjlighet för besökarna att få en segenltur i båtarna.

Rekonstruktionen av "Skuldelev 2", Havhingsten fra Glendalough var på sommarturné under 2007. Det började i Roskilde och åkte via Norge, norr om Skottland till Dublin, där det övervintrade på nationalmuseet innan det under 2008 återvända till Roskilde via Engelska kanalen och Nordsjön.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Crumlin-Pedersen, Ole & Olsen, Olaf: Ships and Boats of the North. Vol. 4.1. The Skuldelev Ships. Roskilde, 2002, s. 23.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Koordinater: 55°39′0.5″N 12°4′44.2″Ö / 55.650139°N 12.078944°Ö / 55.650139; 12.078944