Wikipedia:Introduktion till formatering

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
 Wikipedias introduktionskurs   Wikipedias introduktionskurs

Introduktion Redigering Formatering Wikilänkar Källhänvisningar Diskussioner Illustrationer Grundprinciper Skapa ett konto

Denna sida gäller om du har valt ”Redigera wikitext”. Det mesta i redigeringsrutan är vanlig text som kommer att synas likadant i artikeln. För att göra ett nytt stycke används dubbel radbrytning (slå retur två gånger). För att länka ett ord till en annan artikel, omge det med dubbla hakparenteser: [[såhär]].

I artiklar på Wikipedia används särskild wikikod för att bland annat formatera text med rubriker, kursiveringar och fetstil. Wikikod är en form av märkspråk, med inslag av HTML, det vanliga märkspråket för webbplatser.

Rubriker och underrubriker[redigera | redigera wikitext]

Rubrik och underrubrik med Visual Editor

Rubriker och underrubriker är ett utmärkt sätt att ge en längre artikel lite struktur. Till exempel har artikeln om USA delats upp i flera sektioner för att göra det lättare att få en snabb överblick över informationen.

Man skapar rubriker genom att omge ett ord med likamedtecken:

  • == Huvudrubrik == (två likamedtecken)[1]
  • === Underrubrik === (tre likamedtecken)
  • ==== Underunderrubrik ==== (fyra likamedtecken)
  • och så vidare

Artiklar som innehåller åtminstone fyra rubriker får automatiskt en innehållsförteckning högst upp på sidan.

Fet och kursiv text[redigera | redigera wikitext]

Fet och kursiv stil med visual editor

Man kan markera att enskilda ord eller meningar i en text som ska vara kursiverade eller feta genom att omge ordet med två eller fler apostrofer:

  • ''kursiv'' blir kursiv (två apostrofer)
  • '''fet''' blir fet (tre apostrofer)
  • '''''fet, kursiv''''' blir fet, kursiv (två + tre = fem apostrofer)

På Wikipedia är det konvention att markera första förekomsten av uppslagsordet med feta bokstäver. Artikeln om HTML inleds exempelvis med:

HTML (förkortning för Hyper Text Markup Language) är ett märkspråk [---]

En annan konvention är att markera titlar på böcker och filmer som kursiva:

Sture Dahlström: Tuppdagg

I artiklar om böcker blir det nödvändigt att kombinera dessa markeringar. Artikeln om Sagan om ringen inleds till exempel med

Sagan om ringen eller Härskarringen, i nyöversättning Ringarnas herre (originaltitel The Lord of the Rings), är en fantasyroman av J.R.R. Tolkien. [---]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Not: Denna rubriknivå är tekniskt sett Rubriknivå 2 (med två likamedtecken på var sida). Rubriknivå 1 (med ett likamedtecken på var sida) används inte inuti artiklarna utan motsvaras av artikelrubriken/artikelnamnet överst.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

 Wikipedias introduktionskurs   Wikipedias introduktionskurs

Introduktion Redigering Formatering Wikilänkar Källhänvisningar Diskussioner Illustrationer Grundprinciper Skapa ett konto