Wikipediadiskussion:Projekt dans

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Dans kontra musik[redigera wikitext]

Hur gör vi med artiklar som tar upp både musikstilen och dansen (till exempel Mazurka)? Låter vi dem tillhöra både en danskategori och en musikkategori eller försöker vi skilja dem åt? --Salsero 1 oktober 2004 kl.01.12 (CEST)

Ibland följer musiken och dansen hand i hand, och då finns det ju ingen anledning att skilja på det. Men i andra fall har musiken och dansen olika historia, och dansen kanske ibland t.o.m. har dansats till annan musik tidigare; då kanske det finns anledning att skilja på det. --magol 4 juni 2005 kl.14.32 (CEST)
Precis, det beror på innehållet i artikeln - om det finns två separata artiklar, en om musiken och en om dansen, eller om det samlats i en artikel. Det kan nog få bli olika från fall till fall. I vissa fall har ordets betydelse ändrats, så det inte alls är självklart att man dansar en dans med ett visst namn, till den musik som heter likadant eller liknande... /Habj 4 juni 2005 kl.19.17 (CEST)

Minimikrav på artikel[redigera wikitext]

Vad ska minimikravet på en artikel om dans vara? Vad ska minst ingå? Ett förslag är:

  • En historisk beskrivning på minst tre meningar (för lite?)
  • Var i världen den kommer från
  • Var den dansas mest idag, och i hur.
  • Dansens utbredning i sverige
  • Vad för (typ av) musik den dansas till
  • Karaktären på dansen; svår/lätt, elegant/vardaglig, etc.
  • Dansbeskrivning. Hur omfattande ska den vara? Ska varje takt beskrivas, eller ska en mer allmän beskrivning användas?
  • Ev. kända dansare som praktisera dena dans

--magol 4 juni 2005 kl.19.00 (CEST)

På en del andra projekt i Wikipedia har jag sett att de sätter ut mål. Vad ska detta projektet ha för mål? Ett förslag är:

  • Alla artiklar om dans ska innehålla minimikraven
  • Alla kända danser och därtill kopplade fenomen ska ha en egen artikel
  • Alla atiklar ska ligga under en logisk kategoristruktur

--magol 4 juni 2005 kl.19.00 (CEST)

Den tredje punkten ställer jag absolut upp på. Annars är jag lite tveksam. Det kanske inte är så realistiskt att få med alla kända danser - bara svenska folkdanser verkar det finnas flera hundra. Målen måste vara realistiska, tycker jag. Minimikraven är i och för sig bra men ändå rätt omfattande. Jag personligen vill gärna skriva mycket om de danser jag själv är kunnig i, och då inte bara om själva danserna utan även om personer och sådant. Då kommer jag inte kunna lägga så mycket tid på att uppfylla minimikraven för andra dansartiklar. Jag är visserligen bara en av alla Wikipedianer, men vi är ju bara tre på projektet som det ser ut nu.
Jag kan tänka mig att den första punkten kan tas bort och ersättas med en tipssida om vad som kan finnas med i dansartiklar och den andra punkten ändras till att så många danser som möjligt ska tas med på lista över danser.
Eventuellt kan vi också ha som mål att alla artiklar som har en motsvarighet i NE ska vara bättre än dessa.
/Salsero 6 juni 2005 kl.14.45 (CEST)
Jag vill inte påstå att jag tänkt över målen så mycket, jag gav det bara som förslag för diskussion. Jag håller med om att det är omöjligt att skriva om allt, och vi skriver ju som du säger bara om det som intressera oss. Men går det inte att komma överens om vilka områden som MINST måste ha en artikel. Målet att alla dansrelaterade artiklar i NE ska vara med och vara bättre tycker jag är bra mål. Det är knappast möjligt att vi tre som deltar i projektet kommer att kunna uppfylla målet, men om projektet blir mer aktivt och synligt kanske fler ansluter sig.
En tipssida kan ju vara bra, men varför inte utnyttja den metoden som används på andra ställen på Wikipedia. Skapa en Mall:Dansstub likt Mall:Musikstub, så att dessa artiklar hamna under Kategori:Dansstubbar likt Kategori:Musikstubbar
Du tycker att minimikraven är omfattande, det gäller för dem om för mitt förslag till mål; det är bara ett förslag för diskussion. Vi kanske ska ha några punkter som minimikrav och några punkter som rekommenderat.--magol 6 juni 2005 kl.17.33 (CEST)

Föreslagen sidstruktur[redigera wikitext]

Jag ser att artiklar om dans inte följer någon sidstruktur idag. Vissa ligger under Kategori:Dans och vissa under Kategori:Danser. Jag antar att det är likadant för de andra fenomenen innom dans. Frågan är om vi kan ändra strukturen på befintliga artiklar, eller avvakta på fler kommentarer.--magol 4 juni 2005 kl.19.00 (CEST)

Det där är ett rätt vanligt fenomen. Någon sade att det var standard att ha kategorier i pluralis; detta ger dock en avsevärt smalare kategori. Artikeln balettsko passar i kategorin Dans, men inte i kategorin Danser... inom kampsport har jag föreslagit att ordna motsvarande kategorier hierarkiskt, så Kampsporter är en underkategori till Kampsport. Motsvarande kanske är bra även här? /Habj 4 juni 2005 kl.19.09 (CEST)
På motsvarande sätt bleve det rätt besvärligt om kategorierna komme att döpas till Gammeldanser, folkdanser etc. Någonstans vill man kunna lägga en artikel om folkdanslag, ju... om valet står mellan kategorierna Dans och Danser, så att artiklarna i den ena kategorin ska döpas om - ta då Dans. IMO finns heller inget skäl att konstruera ett väldigt utarbetat träd av kategorier, där varje kategori på slutet kanske innehåller bara sju artiklar. Titta hellre på hur det dans-material som finns idag kan struktureras upp, och planera kanske några kategorier till utöver dem som finns idag men inte för många.
Mina två öre... /Habj 4 juni 2005 kl.19.15 (CEST)
Jag tycker nog att man ska ha både en kategori som heter "dans" och den som heter "danser", där den senare är en underkategori till den förra. artikeln om folkdanslag hamnar under "dans" och artikeln om slängpolska under "danser". I "dans" kan rymmas även sådant som kända dansare, koreografier, dansskor etc. Under "danser" samlas själva danserna. /Salsero 5 juni 2005 kl.19.41 (CEST)
Jag håller med om att dans och danser är bra att använda. Men det du nu förelår nu är att lägga ALLA danser under kategori danser. Man ska ha stora kategorier som Habj säger, men att blanda alla möjliga typer av danser under samma kategori tycker jag inte bli så bra. Det kanske finns för många underkategorier för danser idag, och någon eller några kanske kan tas bort eller göras mer generella (tävlingsdans och pardans tycker jag t.ex. kan slås samman). Sedan såg jag under Salsa (dans) att det finns en hel rad med olika kategorier där. Är verkligen alla dessa berättigade?--magol 5 juni 2005 kl.20.19 (CEST)
Ska vi ha kategorin danser, bör rimligen alla danser in där - ja, det tycker jag, uppdelat i lagoma underkategorier. Det finns inget som hindrar att en kategori kan ligga under flera överordnade kategorier - strukturen behöver inte se ut som ett träd/rotsystem... jämför med Svenskspråkiga författare som sorteras dels under Sverige etc, dels under Författare. /Habj 5 juni 2005 kl.20.23 (CEST)
Jag håller med om att det blir många kategorier, men alla danser har å andra sidan inte ett lika brett användningsområde som salsa, där vissa stilar är väldigt folkliga och enkla medan andra stilar är extremt anpassade för scenen med massor av lyft och snurrar. Du får nog förklara hur du tänker för att slå ihop tävlingsdans och pardans. Menar du att all tävlingsdans innefattas av begrepet pardans? I så fall är det kanske bättre att ha tävlingsdans som en underkategori till pardans. Jag kikade på NE och där kallar man tävlingsdanserna för "danssport". Det känns kanske mer motiverat att ha både kategorierna pardanser och danssport, där den sistnämnda ersätter dagens kategori tävlingsdanser men tillåts omfatta även artiklar som handlar om sportens organisation et cetera./Salsero 6 juni 2005 kl.13.47 (CEST)

Portal för musik och dans?[redigera wikitext]

Jag funderar lite på att dra igång en musikportal. Eventuellt kunde man göra den till en musik- och dansportal istället? då ämnena hör så nära ihop. Vi kan spåna lite på Wikipediadiskussion:Projekt Musik. /Habj 28 juni 2005 kl.14.44 (CEST)