Alix av Montferrat

Från Wikipedia
Alix av Montferrat
Född1210
Död1233[1]
Kyrenia
BegravdSaint Sophia Cathedral
SysselsättningGemål, kvinnlig korsfarare
MakeHenrik I av Cypern
FöräldrarWilliam VI, marki af Montferrat
Berta di Clavesana
Redigera Wikidata

Alix av Montferrat, född 1210, död 1233, var drottning av Cypern och gift med kung Henrik I. Hon brukade på Cypern kallas "drottningen från Lombardiet".[2]

Hon var dotter till markis Vilhelm VI och Berta di Clavesana. År 1229 vigdes hon per ombud vid Henrik I av Cypern i Limassol. Äktenskapet arrangerades av kejsar Fredrik II, som i sin egenskap av Cyperns beskyddare hade avsatt förmyndarregenten Johan av Ibelin och utsett en ny förmyndarregering åt dess monark då han passerade ön under sitt korståg: hennes bror Bonifacius II ingick i Fredriks följe.

Alix befann sig i Italien då hon vigdes vid Henrik på Cypern. Hon gav sig av till Cypern först 1231 i sällskap med Roger Filangeri och kejserliga trupper. Det är inte känt var den andra vigseln skedde, och den kan ha ägt rum i Palestina. Under denna tid pågick ett inbördeskrig på Cypern lett av Johan av Ibelin. Alix kröntes dock till drottning i Nicosia på Cypern. Alix avled under en belägring av ett slott under inbördeskriget på Cypern. Hon dog barnlös.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Alice|Alix de Monferrato, läs online.[källa från Wikidata]
  2. ^ Louis de Mas Latrie, Histoire de l'Île de Chypre sous le règne des princes de la Maison de Lusignan, Paris, Imprimerie Impériale, 1852-1861 (lire en ligne [archive]), p. 253 et 293 (OCLC 156109086)
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Kungliga titlar
Företräddes av
Alice
 Drottning av Cypern
1229 – 1233
Efterträddes av
Stephanie