Amilia Stapelfeldt

Från Wikipedia
Amilia Stapelfeldt
Född25 september 1994[1] (29 år)
S:t Olofs församling[1], Sverige
Medborgare iSverige
SysselsättningInfluerare
Redigera Wikidata

Amilia Christina Stapelfeldt, född 25 september 1994 i S:t Olofs församling, Stockholms län, är en svensk opinionsbildare, influerare och PR-konsult. Mellan maj och september 2023 var Stapelfeldt Slöseriombudsman.[2]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Stapelfeldt har arbetat som PR-konsult med inriktning mot marknadsföring med influerare, och har bland annat ansvarat för YouTube-nätverket Splay One's talanginnehav.

I februari 2020 medverkade Stapelfeldt i dokusåpan Big Brother 2020TV4[3], där hon slutade på en sjätteplats. Hennes följe i sociala medier växte kraftigt i samband med programmet och hon började successivt implementera mer politiskt och opinionsbildande innehåll i sina kanaler. Innehållsblandningen mellan skönhet, livsstil och den mer sakpolitiska opinionsbildningen kom sedan att ge upphov till epitetet ”polfluencer”[4]. Begreppt fick stor spridning i media och inför riksdagsvalet 2022 beskrevs hon i ett flertal medier som en ny maktfaktor[5].

Hennes politiska inriktning är oberoende liberal. Under tonåren var Stapelfeldt aktiv i Moderata Ungdomsförbundet, men har förblivit partilös efter att ha begärt urträde år 2017.

I samband med Internationella kvinnodagen 2023 anordnade Stapelfeldt en livesänd intervju med statsminister Ulf Kristersson på sitt instagramkonto[6].

Mellan maj och september 2023 var Stapelfeldt Slöseriombudsman.

I april 2024 meddelades att Stapelfeldt kandiderar till Europaparlamentet för den nystartade valsamverkan Folklistan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]