Ann-Mari Larsén

Från Wikipedia

Ann-Mari Larsén, född 3 juli 1920 i Kalmar, död 11 mars 2015[1] i Vickleby, Öland, var en svensk landskapsmålare och tecknare bosatt och verksam på Öland.

Hon var dotter till avdelningschefen och disponenten Wilhelm Larsén (1887–1971) och Anna Lindqvist. Larsén studerade vid Tekniska skolan i Stockholm 1939–1942 och vid Otte Skölds målarskola samt under studieresor till Frankrike och Korsika. Separat ställde hon ut i Kalmar och i Borgholm. Hennes konst består av stilleben och landskapsmålningar och hon har särskilt ägnat sig åt att tolka den öländska naturen och Alvaret. Återkommande men ständigt varierade motiv är tranor i flykt och betande får – båda karaktärsdjur i hennes hemlandskap. Hon har också utfört marinmålningar. Vid sidan av sitt eget skapande var hon verksam som lärare vid Capellagården på Öland. Larsén är representerad vid Kalmar konstmuseum[2].

Hennes far var systerson till operasångerskan Nanny Larsén-Todsen och hovkapellisten Frans Larsén och hennes farfar hade invandrat från Danmark med namnet Larsen.

En gata i Mörbylånga kommun är uppkallad efter henne.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ann-Mari Larsén på Familjesidan.se
  2. ^ Kalmar konstmuseum

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Irene Bauman, "Ann-Mari Larsén", i: Vi målade på Öland, 2009
  • Henrik Bramsjö, "Tranmålarinnan har börjat måla människor igen." Barometern 2 August 1983