Att fånga en mördare

Från Wikipedia
Att fånga en mördare
(To Catch a Killer)
Genrebiografi
drama
thriller
RegissörEric Till
ProducentRichard O. Lowry m.fl.
ManusJud Kinberg
SkådespelareBrian Dennehy
Michael Riley
Margot Kidder m.fl.
OriginalmusikPaul Zaza
FotografRene Ohashi
DistributionCanadian Television (Kanada)
Tribune Entertainment (USA)
Saban International (internationellt)
Premiär
Speltid360 minuter
LandKanada
USA
SpråkEngelska
IMDb

Att fånga en mördare (originaltitel: To Catch a Killer) är en amerikansk-kanadensisk biografisk thriller-TV-film i två delar, som sändes 5–6 januari 1992 i Kanada. Den är regisserad av Eric Till och rollerna spelas av bland andra Brian Dennehy, Michael Riley, Margot Kidder och Meg Foster. Filmen är baserad på den verklige seriemördaren och våldtäktsmannen John Wayne Gacy, som åren 1972-1978 mördade ett 30-tal tonårspojkar och unga män i en förort till den amerikanska staden Chicago.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I en lugn medelklassförort i den amerikanska södern går en vildsint mördare lös. Till vardags är John Wayne Gacy en respekterad företagare och kärleksfull familjefar. Men bakom fasaden döljer sig en sadistisk brottsling ansvarig för 24 människors död. När en 15-årig pojke plötsligt försvinner i området kopplas poliskommissarie Joseph Kozenczak in på fallet. Det hela urartar snart i en katt och råtta lek där kommissarien hela tiden ligger steget efter den lömske seriemördaren.[1]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Att fånga en mördare spelades huvudsakligen in i Toronto, Ontario, Kanada. Originalversionen av filmen är 360 minuter lång (två avsnitt), men när den ursprungligen släpptes på video i Sverige klipptes den ner till 182 minuter. Dock finns filmen i sin helhet tillgänglig på både VHS och DVD utgiven av Majeng media.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”To Catch a Killer” (på engelska). www.imdb.com. https://www.imdb.com/title/tt0105604/?ref_=ttfc_fc_tt. Läst 24 oktober 2020. 

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]