Backslick

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En man med backslick

Backslick, lejonman eller kotlettfrilla är en bakåtkammad, något längre, frisyr som främst bärs av pojkar och män. Frisyren kan skapas med hjälp av till exempel hårgelé, brylcreme, vax eller liknande. För att skapa frisyren används en kam som dras genom håret. Frisyren förknippas ofta i populärkultur med brats och stekare.

För att enkelt få backslick kan man ta en hårprodukt eller vatten i håret, kamma det bakåt och sätta på en mössa eller ett hårnät. Ha på huvudbonaden i ca en timme och sedan bör du ha en hyfsad backslick (för att enklast få håret att ligga ner skall det helst vara ca tio centimeter långt).

Ordet backslick förekommer på svenska och norska. Ordet är ett exempel på ett pseudolån, det vill säga ett ord som förefaller vara ett lånord, men som inte existerar (eller används på samma sätt) i originalspråket (i det här fallet engelska).

Författaren och journalisten Jan Guillou får antas ha en sådan bildning att han vet att begreppet frilla inte har något samband med ordet frisyr. Det kan därför knappast ha varit han som myntade begreppet kotlettfrilla, även om ryktet förs vidare av medieföreträdare.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.di.se/artiklar/2007/9/7/darfor-regerar-kotlettfrisyren-i-finansvarlden/?allcomments=