Hoppa till innehållet

Bernard Osher

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Bernard Osher
Född1927
Utbildad vidBowdoin College
SysselsättningAffärsman
MakaBarbro Sachs-Osher
Redigera Wikidata

Bernard Osher, född 7 september 1927 i Biddeford i Maine, är en amerikansk finans- och affärsman och grundare av Bernard Osher Foundation (1977).

Osher började sin bana med att ta över familjens järn- och röraffär i Maine och fortsatte därefter hos Oppenheimer & Company. Han flyttade till Kalifornien där han sedermera grundade sparbanken World Savings. Efter att ha sålt banken köpte han auktionsrörelsen Butterfield & Butterfield som senare såldes till eBay.

År 2005 donerade han och hustrun 43 miljoner kronor till Karolinska Institutet för bildandet av Osher centrum för integrativ medicin. Donationen var den största i Karolinska Institutets historia.[1] 2011 tilldelades Osher Nordstjärneordens kommendörstecken för sina stora insatser med att stödja kulturlivet i Sverige och USA och för att främja kontakterna mellan de båda länderna.[2]

Bernard är sedan 1980 gift med Barbro Osher, Sveriges generalkonsul i San Francisco och tidigare ägare till och redaktör för den nedlagda anrika västamerikanska tidningen Vestkusten.

Referenser