Curt Randelli

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Curt Hjalmar Randelli, ursprungligen Ottosson, född 23 december 1907 i Stockholm, död 1 oktober 1974, var en svensk skådespelare, buktalare och illusionist.

Randelli kom som 17-åring till Stockholm från Gotland, ursprungligen för att utbilda sig till optiker, men hamnade i underhållningsbranschen. Han var under en period i mitten av 1930-talet verksam som konferencier på Liseberg. Från 1940 uppträdde han som buktalare med sin docka "Charlie Boy", och slog igenom i talangjakten "Vi som vill opp" 1941. Han turnerade som illusionist och buktalare över hela landet från 1943 till omkring 1953, samt arbetade även i perioder som inspicientChinateatern i Stockholm.

Randelli var även verksam under pseudonymen Kaffe-Petter i radioprogrammet Frukostklubben där han var en regelbundet återkommande gäst. Figuren Kaffe-Petter var den buktalardocka som Randelli i egenskap av buktalare använde i programmet. Dockan som ständigt hängde på studiomikrofonen i Frukostklubb-studion utgjorde också förebild till den Frukostklubbsnål som de inbjudna gästerna fick fästade på sin klädsel av programledaren Sigge Fürst.

Filmografi

Källor