Dame Edna Show

Från Wikipedia
Dame Edna Show
GenreUnderhållning, pratshow
Skapad avBarry Humphries
ProgramledareDame Edna Everage
MedverkandeBarry Humphries
Emily Perry
The Laurie Holloway Orchestra
Antal avsnitt14 (inkl. 2 specialer)
Längd (per avsnitt)60 minuter
Antal säsonger2
LandStorbritannien
SpråkEngelska
Sändning
OriginalkanalITV
Originalvisning12 september 1987
22 december 1989
Externa länkar
IMDb

Dame Edna Show (eng: The Dame Edna Experience) är en brittiskt komedi-pratshow från 19871989. Programmets värd var Dame Edna Everage (spelad av den australiske satirikern Barry Humphries). I Sverige visades programmet för första gången 20 augusti 1988 på TV1.[1]

De första sju avsnitten sändes första gången 1987 och de följande sju 1989. De regisserades av Ian Hamilton och Alasdair MacMillan och producerades av London Weekend Television. Förutom Dame Edna, medverkade som regel hennes "brudtärna" Madge Allsop (spelad av Emily Perry) och Robin Houston som var presentatör, med en orkester ledd av Laurie Holloway.

I varje avsnitt medverkade flera kända gäster, vanligtvis tre, men i vissa program medverkade upp till åtta gäster. Det skulle också finnas andra inbjudna "gäster" som Kurt Waldheim och Imelda Marcos. De drabbades sedan av något "oväntat" på väg in på scenen, som att trilla ner igenom en fallucka, innan de kom fram till Dame Edna och kunde därför inte medverka.

Säsong 1 - avsnitt och gäster[redigera | redigera wikitext]

Flera potentiella gäster blev "avbrutna" genom hela serien. Kurt Waldheim, Zsa Zsa Gabor, Larry Hagman och Barry Humphries tillkännagavs som gäster, men Dame Edna bestämde sig för att avbryta intervjuerna när de kom in i studion. Hagman och Gabor fick tillåtelse att dyka upp igen efter att ha bett om ursäkt till Dame Edna (bakom kameran), men inte Waldheim och Humphries. Charlton Heston föll ned för trappan av misstag och förhindrade på så vis sin första intervju. Både Jeffrey Archer och Cliff Richard kastades ut mitt i sina intervjuer. Richard bara som en demonstration och varning till framtida gäster och Archer eftersom han tråkade ut Dame Edna.

Säsong 2 - avsnitt och gäster[redigera | redigera wikitext]

Både Imelda Marcos och Prinsessan Michael av Kent introducerades som gäster, men drabbades av Dame Ednas säkerhetssystem och kastades ut från studion.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, The Dame Edna Experience, 13 april 2018.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]