De övergivnas armé

Från Wikipedia
Version från den 12 april 2016 kl. 12.18 av Sjundebot (Diskussion | Bidrag) (→‎Bokens mottagande: clean up, rättar stavfel: Roll-och Konfliktspelsförbund → Roll- och Konfliktspelsförbund med AWB)
De övergivnas armé
bok
FörfattareDidi Örnstedt, Björn Sjöstedt
LandSverige
Ämnerollspel
Genrefacklitteratur, reportage
Utgivningsår1997

De övergivnas armé. En bok om rollspel är en reportagebok från 1997, skriven av dramapedagogen Didi Örnstedt och konstnären Björn Sjöstedt. Boken ifrågasätter rollspelen som såldes i leksaksbutiker och spelbutiker, med särskild tonvikt på det svenska skräckspelet Kult från 1991. Boktiteln syftar på barn som fick otillräcklig uppmärksamhet av sina föräldrar och eventuellt kunde riskera att dras in i en tänkt totalitär rörelse av rollspelen.

"En förändrad inställning till moralbegrepp och samhällssyn skulle kunna leda till att rollspelshobbyn plötsligt byter skepnad och förvandlas till en militant, politisk rörelse."

Författarna citerar i boken spelmaterialets anvisningar, innehåll och metoder, d.v.s. grundteman för spelarnas engagemang, inlevelse och utlevelse. Underlaget i spelvärldarna var ofta hämtat ur militärhistoria, sekteristiska rörelser, drogkunskap och fantasy. Författarna gick till källorna för den information som lanserades i sällskapsspel för barn och ungdomar och intervjuade såväl spelkonstruktörer som utövare. De ställde frågor ur ett vidare samhälls- och kulturperspektiv.

Bokens mottagande

Svenska rollspelare reagerade kraftigt mot De övergivnas armé. Många betraktade boken som ett utslag av moralpanik. Representanter för ungdomsorganisationen Sverok (Sveriges Roll- och Konfliktspelsförbund) uppmanade medlemmarna att gömma eller stjäla boken där den kunde återfinnas i såväl bokhandlar som bibliotek. Förläggaren Dan Israel på det utgivande förlaget Norstedts jämförde tilltaget med bokbränning till följd av misshagliga åsikter.

Då rollspelarna över lag var tidiga med att skaffa internetuppkopplingar blev boken var den första i Sverige som piratkopierades och fildelades redan när den kom ut. Svenska Förläggareföreningen lyckades till en dryg kostnad få den nedtagen från Geocities.

Debatten kring De övergivnas armé skildras i kapitlet "Moralpaniken" i den rollspelshistoriska boken Finna Dolda Ting från 2015.

Referenser till boken i senare rollspel

Boken blev en ständig källa till internskämt bland rollspelare. "De övergivnas armé" finns t.ex. med i rollspelet Eon i form av en självmordssekt. De beskrivs bland annat i tillbehöret "Vandöda & nekromanti". Följande beskrivning ges i "Encyklopedia Mundana":

De övergivnas armé: De övergivnas armé, eller De övergivna som de också kallas, är självmordskulter som ständigt blir vanligare över hela Mundana. Dess nihilistiska anhängare väljer att blidka Dibuk genom att offra sig själva eller andra besjälade varelser. De använder sällan magi, nekromanti eller alkemi utan arbetar med övertalning och hjärntvättning. De jargiska författarna Didgal och Berjron har skrivit en bok om kulternas förehavanden.

Begreppet "De övergivnas armé" användes i ett ironiskt meta-lajv med samma namn som boken. Ett dussin deltagare spelade versioner av sig själva med utgångspunkt från den verklighet som beskrivs i boken. Lajvet skildrade ett hemligt möte i en lajv- och rollspelsförening, som egentligen var en täckmantel för samhällsfarlig verksamhet. Mötet avbröts av den ena av bokens två författare samt en kvällstidningsjournalist (spelade av två andra lajvare). Lajvet handlade sedan om hur de "samhällsfientliga lajvarna" skulle undvika upptäckt och skandal.

En av Erik Granströms fantasyromaner har bokens titel som rubrik för ett kapitel.

Externa länkar