Den vita stenen (TV-serie)

Från Wikipedia
Version från den 9 januari 2018 kl. 18.14 av Astomic (Diskussion | Bidrag) (utökade)
Den vita stenen
OriginaltitelDen vita stenen
GenreDrama
MedverkandeJulia Hede
Ulf Hasseltorp
Monica Nordquist
Ulf Johanson
Betty Tuvén
Håkan Serner
Maj-Britt Lindholm
MusikBengt Hallberg
Antal avsnitt13
Längd (per avsnitt)30 minuter
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagTV1[1]
Sändning
OriginalkanalSVT1[1]
Originalvisning6 oktober29 december 1973
Externa länkar
IMDb SFDb SVT Play

Den vita stenen är en svensk TV-serie på 13 delar från 1973 regisserad av Göran Graffman och baserad på Gunnel Lindes barnbok Den vita stenen från 1964.

Serien spelades in i Djursvik utanför Kalmar.[2] TV-serien premiärvisades på TV1 6 oktober–29 december 1973. Serien visades också på norsk TV första gången 1975. Den har sänts flera gånger i repris på NRK, bland annat 1982. Musiken i serien är skriven av Bengt Hallberg. Serien är en av titlarna i boken Tusen svenska klassiker (2009).[3]

Handling

TV-serien utspelar sig under 1930-talet i en by på landsbygden där Fia och hennes mamma pianolärarinnan fru Pettersson bor tillsammans med byns häradshövding i hans hus där hans argsinta hushållerska Malin regerar. Folk, däribland Malin, talar illa om fru Pettersson för att hon är lat och gör ingen nytta eftersom bara spelar piano. Fia blir retad av sina jämnåriga kamrater eftersom hon har en lat och onyttig mamma som är pianolärarinna i deras skola.

En sommardag kommer Hampus till byn tillsammans med sina fosterföräldrar, sin farbror Sivert Kolmodin som är en fattig skomakare och hans fru, och deras sex barn. Skomakarfrun och de andra sex barnen tycker illa om Hampus eftersom de ofta tvingats flytta och skyller det (med viss rätt) på honom. När Fia och Hampus träffar varandra, vill de inte säga vilka de egentligen är utan kallar sig för "Fideli" respektive "Farornas konung". Hampus ser att Fia har en vacker vit sten och frågar om han kan få stenen om han målar ögon, näsa och mun på kyrkklockan i byn och Fia säger ja, vilket är början av deras gemensamma vänskap och lek där de ska utföra "uppdrag" för att kunna erövra stenen av varandra.

I rollerna

Källor

Fotnoter

  1. ^ [a b] Den vita stenen, Svensk Filmdatabas, Svenska Filminstitutet, läs online, läst: 17 augusti 2023.[källa från Wikidata]
  2. ^ "Den vita stenen" längsta barnserien, Dagens Nyheter 6 oktober 1973 sid.12
  3. ^ Gradvall et al 2009, #356

Tryckta källor

Externa länkar