Dirty Dancing

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dirty Dancing
(Dirty Dancing)
Genre(r) Drama
Musik
Romantik
Regissör Emile Ardolino
Producent Linda Gottlieb
Manus Eleanor Bergstein
Skådespelare Patrick Swayze
Jennifer Grey
Jerry Orbach
Cynthia Rhodes
Jack Weston
Jane Brucker
Kelly Bishop
Lonny Price
m.fl.
Originalmusik John Morris
Fotograf Jeff Jur
Produktionsbolag New Line Cinema
År 1987
Speltid 100 min
Land USA
Språk Engelska
Budget USD 5 000 000
Intäkter USD 214 000 000
Uppföljare Dirty Dancing: Havana Nights
IMDb

Dirty Dancing är en amerikansk film från 1987, regisserad av Emile Ardolino. Den hade premiär i USA den 25 augusti 1987, och i Sverige den 23 oktober samma år. Filmen, som hade ganska låg budget, blev en stor succé och biobiljetter för 214 miljoner dollar har sålts.

Sången (I've Had) The Time of My Life med Jennifer Warnes och Bill Medley vann en Oscar för bästa sång 1987. Musikalen Dirty Dancing bygger på filmen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Året är 1963. Den 17-åriga flickan Frances ”Baby” Houseman följer med föräldrarna till ett pensionat i Catskillbergen i New York. Hon bråkar med sin syster och tycker många av de gamla människorna där är tråkiga och fantasilösa. En magisk kväll hör Baby ljuvlig musik från ett dansställe. Hon besöker det och upptäcker att alla sysslar med sexiga och heta danser till heta rytmer. Hon bär en vattenmelon. Där träffar hon den betydligt äldre dansaren och gentlemannen Johnny Castle. I början vill inte Johnny att Baby ska tillbringa sin tid där. Hon är för ung, och Johnny riskerar att få skäll och bli utsparkad från dansen om han blir ertappad med henne. Efter ett tag lättar han dock och hjärtat visar sig. Han och Baby blir ett danspar som håller en framgångsrik dansföreställning. Babys föräldrar är mycket strikta och förbjuder dem att träffas. De veknar dock då de sett paret uppträda på pensionatets säsongsavslutningsfest.

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Filmpriser[redigera | redigera wikitext]

Vunna priser[redigera | redigera wikitext]

Nomineringar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia