Diskborste

Från Wikipedia
Diskborste nr. 1230, som utvecklades 1974 av A&E Design för Jordan.

En diskborste är ett köksredskap för mekanisk rengöring av i huvudsak tallrikar, glas, bestick och kastruller.

Arbetssättet

Arbetet utförs med vatten och fettlösande diskmedel tillsatt för att underlätta rengöringen, ofta i en varmvattenfylld diskho. En modern diskborste är vanligen konstruerad uteslutande av plast, med täta knippen av strån fastsatta på ett handtag. Dessutom är framkanten många gånger rät i syfte att kunna användas som skrapverktyg. Förr användes avbarkade och hopbundna knippen av ris från buskar eller träd. Numera förekommer nyproduktion av en äldre typ av diskborstar där skaftet är av trä och som har utbytbar huvud med borst av tagel. Diskborstar med utbytbart borsthuvud finns även i plast. De minskar miljöbelastningen jämfört med de traditionella redskapen genom att man kan byta ut endast den delen som slits, borsten, och återanvända handtaget.

För att förenkla diskning med diskborste har olika metoder utvecklats. En del hushåll använder utspätt diskmedel i en sprayflaska för att slippa fylla diskhon med vatten och diskmedel. En liknande princip används av diskborstar fyllda med diskmedel, som utsöndras när borsten används.

Världens mest tillverkade och oftast plagierade diskborste är diskborsten nr. 1230, som utvecklades 1974 av A&E Design för norska Jordan A/S i Oslo. Den har fram till år 2008 sålts i över 60 miljoner exemplar. Prototypen för denna borste finns i Nationalmuseets samlingar.

Bilder

Externa länkar