Distansundervisning

Från Wikipedia

Distansundervisning innebär dels att undervisning inte är bunden till en viss plats till exempel ett klassrum, dels att lärare och elev inte träffas särskilt ofta utan kunskapsöverföringen sker i skriven form och/eller via video/webb-konferenser. Historiskt sett har brevkurser varit det vanligast, men numera är det vanligt att kontakter sker via internet. Detta har framför allt lett till att tempot i interaktionen snabbats upp och frågor kan besvaras direkt, man kan ha en personligare kontakt med sin distanslärare osv.

I Sverige har distansundervisningen funnits i över 100 år. Hermods Korrespondensinstitut grundades 1898 av H.S Hermod och företaget har sålt brevkurser/distansutbildningar sedan dess. Ca 4 miljoner svenskar har studerat på Hermods sedan starten.

Idag är distansundervisning mycket vanligt, främst inom universitets-, högskole- vuxenutbildningen och på gymnasienivå, samt inom folkbildningen (folkhögskolor och studieförbund), där man använder begreppet Flexibelt lärande. Det man vinner i jämförelse med närlärande är flexibilitet i tid, tempo och rum.

E-kurs

Fördjupning: e-lärande

En elektronisk kurs eller e-kurs är en digitaliserad kurs där kunskapsöverföringen från läraren och kursinlärning till eleven är skild i tid och rum. Försvenskad form i singular av ordet e-learning (plural). En e-kurs kan ha många olika former och lagras på ett digitalt media såsom till exempel vhs (videokurs), cd-rom och internet. Många e-kurser samlade på ett ställe lagras generellt i ett LMS-system (Learning Management System), lärplattform eller utbildningsplattform.

Se även