Dokumentärroman

Från Wikipedia
Version från den 19 juni 2017 kl. 10.41 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 0 källor och märker 1 som döda. #IABot (v1.4beta))

Dokumentärromaner är verk som stöder sig på autentiskt material och återger skeenden, vilka ligger mer eller mindre nära författarens egen samtid (i mannaminne).[källa behövs] Några av de tidigaste exemplen var Truman Capotes Med kallt blod, som byggde på ett verkligt mordfall, och P.O. Enquists Legionärerna som handlar om den så kallade Baltutlämningen.

En vanlig undertitel till amerikanska dokumentärromaner och -filmer är "based on a true story", grundad på en sann historia. Liza Marklunds dokumentärroman Gömda marknadsfördes däremot som "en sann historia". Efter att sanningsvärdet ifrågasattes i en kulturdebatt i januari 2009, menade en ledarartikel i Svensk Bokhandel att efter detta "kommer begreppet 'en sann historia' att vara obrukbart i förlagsbranschen".[1]

Se även

Källor

  1. ^ "Bloggvärlden tvingade Liza Marklund att agera[död länk]", ledarartikel av Lasse Winkler i Svensk Bokhandel nr. 1, 23 januari 2009.