Hoppa till innehållet

Dukagång

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Dukagång är en gammal vävteknik som man funnit spår av bland tidiga koptiska fynd och nordiska medeltida fynd, men namnet Dukagång hör i första hand allmogevävnader från Skåne och Blekinge, varifrån mönstret senare tagits upp i svensk hemslöjd från andra trakter.

Tekniken förekom bland annat i de tyger som användes till väggprydnad, då kallade dukagångsdrätt.

Inslagstrådarna är kulörta och i grövre garn än varpen och skapar ett mönster med ränder i varpriktningen, det vill säga på längden. Dukagång vävs i tuskaft och med två trampor. En variant av dukagång, i Blekinge kallad delad dukagång och i Skåne halvkrabba, har mönstret bestående av små kvadratiska eller rektangulära eller kvadratiska rutor. Dukagång förekommer antingen ensamt eller tillsammans med andra vävtekniker som krabbasnår och opphämta.

Bottnen är antingen i ull (nöthår) eller linne. Mönstret är i det förra fallet ull, i det senare fallet ull, lin eller i modernare varianter sällsynt bomull. Yllevävnaderna i dukagång brukar ha många färger, i linne är mönstret oftast blått, även rött, ibland förekommer detaljer i grönt och enstaka fall i gult.

Källor