Dust Bowl

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dammstorm i Cimarron County, Oklahoma, 1936.

Dust Bowl var den kris som ägde rum på södra Great Plains i nordamerikanska mellanvästern, och i Kanada, under 1930-talet. Det var en period präglad av torka, svår vinderosion och ekonomisk depression på de södra och centrala slätterna. De norra prärierna drabbades inte lika hårt. Förödelsen på jordbruket förlängde den stora depressionen. Den ledde också till en stor utflyttning från prärierna. Dåliga jordbruksmetoder och årslång svår torka orsakade händelserna. [1]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Under 1920-talet flyttade många bönder ut till slätterna då de såg nya möjligheter att öka produktionen. Grässlätterna plöjdes upp djupt för att odla vete. Under åren med mycket regn kunde man odla tillräckligt mycket spannmål. I början av 1930-talet började en svår torka. Trots detta fortsatte bönderna att odla på samma sätt. Detta ledde till att jorden tömdes på näringsämnen och att markens topplager som höll jorden på plats försvann.[1] En rekordskörd av vete 1931 ledde till att livsmedelspriserna sjönk och bönderna fick en allt svårare ekonomisk situation.

Förlopp[redigera | redigera wikitext]

1931 började torkan på allvar. Vindarna drog upp partiklar från marken och bildade stora moln av damm. 1931 började sandstormarna att rasa och då det inte finns några växter som kunde hålla kvar jord- och sandpartiklarna bildades enorma damm-moln. 1932 rapporterades 14 sandstormar. 1933 rapporteras 38 stycken.[1] Sandstormarna blåste in över hus och bostäder och skapade mycket besvärliga förhållanden för befolkningen. Partikelhalterna i luften ökade till den grad att solstrålarna inte kunde bryta igenom. Människor som andades in den smutsiga luften fick hälsobesvär. En massflykt från slätterna startade. Det dröjde ända till 1941 innan det slutade.

Liknande händelser[redigera | redigera wikitext]

Andra liknande förhållanden har ägt rum i områden i stora delar av Afrika (bland annat Sydafrika) men även i Asien (Kina och Indien) där man har brukat jord utan att låta den återhämta sig och få nya näringsämnen. Detta är inget nytt fenomen. Mellan 2000 f.Kr. och 1000 f.Kr. ägde det rum i Kina, på lössjordsplatån.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”Illionis.edu”. http://www.english.illinois.edu/maps/depression/dustbowl.htm. Läst 4 januari 2012. 

Se även[redigera | redigera wikitext]