Föreningen för kvinnans politiska rösträtt i Arjeplog

Från Wikipedia
Föreningen för kvinnans politiska rösträtt i Arjeplog
Bildad1916
PlatsArjeplog

Föreningen för kvinnans politiska rösträtt i Arjeplog, även kallad Arjeplogföreningen för kvinnans politiska rösträtt, var Arjeplogs lokalförening inom Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR). Föreningen bildades 1916 och verkade lokalt i Arjeplog för införandet av kvinnors rösträtt i Sverige.[1] Sensommaren 1916 uppgav föreningen att den hade 59 medlemmar, varav 24 män.[2] Detta kan jämföras med att Arjeplogs socken hade &&&&&&&&&&&02849.&&&&&02 849 invånare 1910.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Föreningen för kvinnans politiska rösträtt i Arjeplog bildades 16 juli 1916 efter ett föredrag av lärarinnan Ester Röhl, som var ordförande i landsföreningens styrelse i Åtvidaberg och en aktiv föredragshållare i lokala rösträttsföreningar runt om i landet.[3] Sofia Lundqvist valdes till ordförande för interimsstyrelsen.[2] Bland de aktiviteter som LKPR:s lokalavdelningar kunde ägna sig åt fanns föredrag, samkväm, insamling av medel och förhandlingar om samarbete med andra organisationer.

Sofia Lundqvist avled i januari 1917.[4] Efter Lundqvists död publicerades LKPR:s årsberättelse för 1916 i vilken Arjeplogsföreningens årsberättelse ingår. Årsberättelsen rapporterar endast det konstituerande mötet och till skillnad från övriga lokalföreningars årsberättelser rapporteras inga styrelsemöten, föreningsmöten eller andra aktiviteter.[3] Lokalföreningen omnämns inte i LKPR:s efterföljande årsberättelser.[1]

Ordförande[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]