Förord

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Förord benämns den del som oftast placeras i början av en publikation (oftast böcker) där författaren, redaktören, en expert eller någon annan typ av person som har någon form av koppling till publikationen (oftast yrkes- eller kunskapsmässigt) introducerar publikationen, berättar hur idén till publikationen kom till och ibland även hur arbetet fortskred.

Det förekommer att ett nytt förord skrivs till varje ny reviderad upplaga av publikationen. I de fall där så förekommer brukar det senaste förordet placeras främst, följt av de tidigare förorden. I nya förord, till nya upplagor, brukar det redogöras för vilka ändringar som gjorts jämfört med den tidigare upplagan.

Ibland förekommer att författaren tackar alla de som på olika sätt bidragit till framställningen av publikationen i förordet. Dock kan man välja att placera denna lista med personer som bör uppmärksammas och tackas på en särskild sida, med till exempel rubriken "författarens tack".

Oftast placeras förordet efter titelsidan, men innan innehållsförteckningen, och det omfattar i regel inte den ordinära sidnumreringen.

Källor[redigera | redigera wikitext]