Försvarsmaktens hundtjänstenhet

Från Wikipedia
Version från den 24 januari 2016 kl. 21.56 av LarskeBot (Diskussion | Bidrag) (undviker förgreningssida, replaced: FörsvarsmaktenFörsvarsmakten (3) med AWB)
Försvarsmaktens hundtjänstenhet
(FHTE)
FHTEs heraldiska vapen sedan 2015
Information
LandSverige Sverige
LojalitetFörsvarsmakten
FörsvarsgrenArmén
TypStödförband
Del avLivgardet
FörläggningsortMärsta, Sollefteå

Försvarsmaktens hundtjänstenhet (FHTE) är en hundenhet inom Försvarsmakten och verkar i Märsta (Boteleudd) och i Sollefteå.

Verksamhet

Försvarsmaktens hundtjänstenhet (FHTE) är en del av Livgardet (LG) och har sin hundavelstation i Hågesta, före detta Västernorrlands regemente (I 21) kasernområde i Sollefteå. FHTE föder upp och dresserar tjänstehundar för vapen- och ammunitionsök samt patrullhundar (försvarsmaktshundar). Hundarnas träning och hundförarnas utbildning skapar förutsättningar för såväl nationella som internationella uppdrag.

FHTE företräder Försvarsmakten i sakfrågor, biträder Högkvarteret vid ledning av sakområdet och svarar för central administration av hundtjänsten. Hundtjänst är ingen ny företeelse inom Försvarsmakten, redan år 1911 bedrevs det hundtjänst inom Försvarsmakten (då benämnd Krigsmakten) vilket innebär att hundtjänsten i Försvarsmakten snart firar 100 år.

”Ingenio et Labore” är hundtjänstens valspråk och innebär översatt: Genom fallenhet och ansträngning. Detta beskriver verksamheten väl, både hund och människa måste ha ”känsla” och grundförutsättningar att klara av tjänsten samt att det kräver hårt jobb av alla i verksamheten för att nå hela vägen till operativa tjänstehundsekipage.

Försvarsmaktens hundtjänstenhet är ledande när det gäller att utveckla hundtjänsten inom försvaret. Det är FHTE som förser myndighetens olika förband med tjänstehundar och samtidigt ansvarar för att hundarna motsvarar kraven. På FHTE arbetar både officerare och civila med stor erfarenhet inom hundtjänst.

Hundavelsstationen har uppdraget att förse Försvarsmakten med cirka 50 dressyrämnen per år. Ansvarsområdet omfattar avelsplanering, skötsel av tik och valpar, fodervärdsrekrytering, utplacering av valpar och support under fodervärdstiden som varar till dess att hunden är cirka 18 månader. Avel med egna hundar påbörjades sommaren 2005 och har i dag passerat 400 födda valpar. Anskaffning av avelsdjur pågår kontinuerligt genom egen avel och inköp.

Se även

Referenser


Externa länkar