Fass

Från Wikipedia
Version från den 14 september 2017 kl. 21.51 av 78.68.159.75 (Diskussion) (Kompletterat informationen.)
FASS
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
GenreFakta
Utgiven1966-
TypUppslagsverk

Fass, förkortning för Farmaceutiska Specialiteter i Sverige, är en sammanställning av läkemedelsfakta från läkemedelsindustrin till olika förskrivare av läkemedel och apotekspersonal. Det är en av Läkemedelsindustriföreningens Service AB utgiven informationsdatabas avsedd för läkare, tandläkare, sjuksköterskor, farmaceuter och annan sjukvårdspersonal som hanterar läkemedel. Fass i bokform kom ut första gången 1966. Upplagan för 2015 var den sista tryckta versionen av Fass och framgent kommer Fass endast finnas tillgänglig genom elektroniska kanaler såsom t ex Fass.se.[1]

Läkemedel för behandling av djur finns beskrivna i Fass Vet., som utkom som bok första gången 1973. Upplagan för 2016 var den sista tryckta versionen av Fass Vet och framgent finns information om djurläkemedel enbart tillgänglig via elektroniska kanaler såsom Fass.se och appen Fass Veterinär.

Sedan 2001 finns Fass och Fass Vet. som en del av Läkemedelsportalen Fass.se. Där finns även informationen i det informationsblad, bipacksedel, som finns i varje läkemedelsförpackning. Fass.se uppdateras dagligen och förser vård, omsorg, apotek, patienter, anhöriga, allmänhet med flera med aktuell information om läkemedel. Fass.se är den viktigaste källan för läkemedelsinformation. Fass.se är för närvarande världens mest besökta webbplats för läkemedelsinformation.

Beskrivningarna av enskilda läkemedel som finns på Fass.se är baserade på den information i produktresuméer och bipacksedlar som godkänts av Läkemedelsverket eller EMA.

Se även

  • Läkemedelsboken ges ut av Läkemedelsverket (tidigare av Apoteket AB) och vänder sig framförallt till hälso- och sjukvårdspersonal med information om användning av läkemedel.
  • För patienter och allmänhet finns Läkemedelsguiden, en bok utgiven av Läkemedelsverket i syfte att öka allmänhetens kunskap om läkemedel och hur de används.
  • För läkemedel som inte finns med i Fass går det att söka upp bipacksedel och produktresumé på Läkemedelsverkets hemsida. [2]

Referenser

Externa länkar