Ferguson TE20

Från Wikipedia
En "Grålle" från 1946.
En uttjänt Grålle på Tjärö.

Ferguson TE20 är Harry Fergusons gråa traktor. Namnet TE20 har den fått av T=Tractor, E=England och 20 engelska skattehästkrafter. Motoreffekten uppgick till ca 30 hk.

Det nya med "Grållen", som den kom att kallas i Sverige,[1] var den hydrauliska trepunktslyften[1] med sin automatiska tyngdöverföring, vilket innebar att även en lätt traktor kunde dra förhållandevis stora redskap utan att slira. Metoden, som bygger på tryckavkänning i övre bärarmen, förhindrar att redskapet gräver ner sig i marken.

En "Grålle" från 1947.

Traktorn tillverkades i över en halv miljon exemplar och såldes i Sverige i cirka 33 000 exemplar av AB Farming i Nyköping. 1956 tog den då helt nykonstruerade FE 35 över med bensin, fotogen eller dieseldrift. Efterträdaren hade bland annat större motor, sex fram- och två backväxlar (i stället för 4+1).

Idag är "Grålle" ganska populär som veterantraktor. Den mest kända Grålleklubben i Sverige är Svenska Fergusonklubben Grålle som bildades 1987 i Ringarum, Östergötland. Idag är antalet medlemmar över 6 000. Många grålleträffar anordnas runt om i landet, till exempel veterantraktorplöjningar och grålleträngslar.

En mindre smickrande, men i Sverige ganska spridd benämning är Gråsuggan. "Grållen" kallas i Norge för "Gråtass" och i hemlandet England kallas den "Little Fergie

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Referensfel: Ogiltig <ref>-tagg; ingen text har angivits för referensen med namnet fergussonklubben