Fermanagh

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om grevskapet. För distriktet, se Fermanagh (distrikt).
County Fermanagh (Contae Fhear Manach)
Region
County Fermanagh, landscape 1.jpg
Land  Irland
Provins Ulster
Huvudort Enniskillen
Area 1 691 km² km²
Folkmängd 55 000
Karta med County Fermanagh markerat
Karta med County Fermanagh markerat


Fermanagh (iriska: Fear Manach) är ett grevskap i Nordirland. Grevskapet gränsar mot Tyrone i Nordirland, samt Donegal, Leitrim, Monaghan och Cavan i republiken Irland. Det utgör den västligaste delen av Storbritannien och Nordirland.

I slutet på 1960-talet blev Fermanagh det första området i Nordirland där distrikts- och grevskapsfullmäktige slogs samman. Därför var förändringarna små när den gamla administrativa indelningen av Nordirland ersattes med ett enhetligt system av distrikt 1973. För administrativa ändamål ersattes grevskapet då av ett distrikt med samma namn, som förutom grevskapet Fermanagh även omfattade en liten del av grevskapet Tyrone.

Fermanaghs geografi domineras av två insjöar: Övre Lough Erne samt Nedre Lough Erne. Den högsta punkten i Fermanagh är Cuilcagh på gränsen till Cavan. Cuilcagh har en högsta punkt på 665 meter över havet.

De viktigaste näringskällorna är lantbruk och turism. Området är ett populärt resemål, speciellt med en båttur på Lough Erne samt kanalen mellan sjöarna. Shannonfloden är också mäkta populär.

Den viktigaste staden är Enniskillen, andra städer är Irvinestown och Lisnaskea.


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Fermanagh.