Filoktetes

Från Wikipedia

Filoktetes var i grekisk mytologi son till kung Poeas av Meliboea i Thessalien. Historien om honom berättas av Sofokles, såväl som Vergilius, Pindaros, Seneca, Quintilianus och Ovidius. Han var en av argonauterna och vän till Herakles.

Herakles död

Hjälten Herakles hade blivit förgiftad av kentauren Nessos blod och led svåra plågor. För att få slut på sitt lidande beslöt Herakles att han skulle brännas levande. När Herakles hade bestigit sitt likbål ville emellertid ingen tända det. Filoktetes gick till slut med på att tända bålet och fick som belöning Herakles båge och pilar. Pilarna hade doppats i hydrans gift. Filoktetes svor att aldrig avslöja platsen där Herakles aska gravsatts.

Deltagande i det trojanska kriget

Filoktetes for till Sparta och blev en av den Sköna Helenas friare. Då hon gifte sig med Menelaus, svor alla friarna att de skulle beskydda Helena. Efter att Helena rymt med den trojanske kungasonen Paris, utbröt det trojanska kriget. Filoktetes anslöt sig till de grekiska styrkor som seglade mot Troja.

På vägen till Troja strandsattes Filoktetes på en obebodd ö. Det finns två olika historier om hur det gick till. Båda versionena berättar att Filoktetes fick ett sår på foten som varade och luktade fruktansvärt. De skiljer sig emellertid åt beträffande hur Filoktetes fick såret. En version berättar att han blev biten av en orm som Hera sänt ut för att straffa honom för att han varit i Herakles, Zeus oäkta sons, tjänst. I en annan version tvingade grekerna Filoktetes att avslöja var Herakles aska låg begravd. Filoktetes ville inte muntligen bryta sitt löfte att inte berätta var askan fanns, men han gick till platsen och satte sin fot där. När hans fot rörde jorden över askan uppstod ett sår.

Eftersom det infekterade såret spred en outhärdlig stank lät Odysseus avskilja Filoktetes från den grekiska hären och lämnade honom på någon av öarna Lemnos eller Chryse. Befälet över Filoktetes män övertogs av Medon. Filoktetes blev ensam kvar på den ö där han strandsatts i tio år.

Källor