Fotogen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fotogenlampa

Fotogen är en flytande petroleumprodukt, som består av kolväten med mellan elva och femton kolatomer. Fotogen är en tyngre fraktion än bensin, men lättare än dieselolja. Det är liksom andra petroleumprodukter ett fossilt bränsle och därmed inte förnybart.

Fotogen användes ursprungligen till belysning (se fotogenlampa) och var den viktigaste av petroleumfraktionerna. Ett senare användningsområde var som bränsle till tändkulemotorer av olika slag. I dag används fotogen mest som bränsle för flygplan som drivs med jetmotorer. Då krävs det fotogen av hög kvalitet, som kallas för jetbränsle eller flygfotogen. Molekylformeln för fotogen är CnH2n+2 där n = 11-14 Kolatomer

Anledningen till att jetmotorer använder fotogen, och inte den mer energirika bensinen, som är det dominerande bränslet för mindre kolvmotorer, är att den principiellt enklare jetmotorn behöver en kontinuerlig och kontrollerbar förbränning. Bensin passar inte som bränsle då en ständigt brinnande låga erfodras. Diesel och andra brännoljor kan förvisso förbrännas på detta sätt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Fischer-Tropsch-processen