Fotsvamp

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fotsvamp
Klassifikation och externa resurser
Allvarlig fotsvamp
ICD-10 B35.3
ICD-9 110.4
DiseasesDB 13122
MedlinePlus 000875
eMedicine derm/470 
MeSH engelsk
Fotsvamp

Fotsvamp eller tinea pedis är en infektion av en svamp som lever i det yttersta hudlagret där cellerna är döda, de så kallade hornlagret. Det medicinska namnet på sjukdomen är Tinea pedis, från latinets namn på hudsvamp och fot.

De vanliga symptomen vid ett milt angrepp är oangenäm lukt, rodnad och fjällning.

Egentligen är det ofta ett samspel mellan svamporganismer och bakterier som orsakar den vanligaste milda formen av fotsvamp [1].

Orsaker[redigera | redigera wikitext]

Det finns olika arter av svampar som ger olika symptom när man smittas. Den vanligaste ger ett fjällande utslag mellan tårna, och kan sprida sig till naglarna och ibland även till andra områden på kroppen, som ljumskar och händer. Ovanligare är mockasinsvampen, som ger stark rodnad på fotsulorna och en markering av fotens fåror, som framstår som kritstreck. Rodnaden övergår efter en tid i kraftig fjällning och eksem.

Smittvägar[redigera | redigera wikitext]

Vanligaste är att man smittar sig själv genom att svamp som normalt finns på huden övergår i fotsvamp när förhållandena blir gynnsamma, svampen får lättast fäste i uppblött och skadad hud. Ovanligare, men förekommande, är att svampen smittar vid direktkontakt eller indirekt via till exempel duschgolv.

Prevention[redigera | redigera wikitext]

För att förhindra angrepp av fotsvamp gäller reglerna Torrt och Rent [2] .

Torrt innebär att fötter och skor inte ska vara fuktiga under en längre tid. Torka fötter noggrant, särskilt mellan tårna, när de varit blöta. Skor ska hinna torka över natten.

Ibland rekommenderas att lägga skor i frysen, vilket är en form av frystorkning.

Rent innebär att fötter och kläder absolut inte ska lukta. Rengör naglar och tåmellanrum, byt strumpor varje dag. Gymnastikskor som inte torkats ordentligt och därigenom börjat lukta bör kastas eller tvättas.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Det finns två olika typer av behandling:

  • Lösning eller lotion med surgörande ämnen (Mjölksyra, Citronsyra) som ger foten en förändrad svamp- och bakteriebalans.

Behandlingen tar vanligen en till tre veckor.

Fotsvamp trivs i tvål, därför bör duschar och liknande rengöras med medel med lågt pH eller bakteriedödande medel.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://athletefootlotion.se/11fotsva.htm
  2. ^ http://athletefootlotion.se/36friskf.htm

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]