Guild Wars 2

Från Wikipedia
Guild Wars 2
OriginaltitelGuild Wars 2
UtvecklareArenaNet
UtgivareNCsoft
GenreMMORPG, Fantasy
Antal spelareflerspelarspel
FormatWindows
Mac OS X[1]
Arbetslag
RegissörMike O'Brien
ProducentChris Whiteside
SpeldesignColin Johanson
Eric Flannum
SpelfigursdesignAaron Coberly
MusikJeremy Soule
Spelserie
SpelserieGuild Wars-serien
FöregångareGuild Wars Prophecies
Distribution
Europa28.8.12 (28 augusti 2012)[2]
Japan28.8.12 (28 augusti 2012)
USA28.8.12 (28 augusti 2012)

Guild Wars 2 är ett onlinerollspel (MMORPG) som utvecklas till PC av ArenaNet. Guild Wars 2 förkortas vanligen "GW2". Spelet har varit under utveckling sedan 2007, och släpptes den 28 augusti 2012.

Affärsmodell

Guild Wars 2 har ingen en månadskostnad. Det finns däremot mikrotransaktioner, det vill säga att man med riktiga pengar kan köpa saker inuti spelet. Detta finns även i föregångaren Guild Wars. Till skillnad från "gratis MMORPG:n" måste spelaren fortfarande köpa spelet först. Även detta är detsamma som i föregångaren.

Karaktärer

Man kan välja mellan 5 olika raser; Norn, Asura, Human, Sylvari och Charr. Det finns åtta yrken att spela; Elementalist, Warrior, Ranger, Necromancer, Guardian, Thief, Engineer och Mesmer. Den maximala nivån som en karaktär kan uppnå är 80. Det finns ett system som sänker en höglevlad karaktärs nivå till en som passar området denne befinner sig i om spelaren går in i ett område med lägre nivå. I de områden där spelare spelar mot andra spelare är alla på den högsta nivån, 80.

Raser

Spelets raser är följande: [3]

Human

Människorna (humans) var mäktiga i Guild Wars 1 men har efter många motgångar blivit mycket färre och inte alls lika mäktiga. Trots att deras gudar inte gjort mycket för att hjälpa dem när människorna behövt dem som mest, är de flesta människornas tro fortfarande stark. De sex gudarna är Dwayna (ledare för gudarna) samt Lyssa, Grenth, Balthazar, Melandru och Kormir. En gång fanns det fem människoländer; Orr, Kryta, Elona, Cantha och Ascalon, men i Guild Wars 2 återstår bara Kryta, som styrs av dess drottning, Jennah. Huvudstaden heter Divinity's Reach. Orr, Elona och Ascalon gick under i krig, och ingen har hört från Cantha eller dess tyranniska ledare på mycket länge.

Charr

Charr övergav religion och gudar för lite över 200 år sedan, det vill säga kort efter slutet av Guild Wars 1 och litar nu på teknologi. Deras teknologi verkar vara lite inspirerad av steampunk. Charrs land har delats itu av en mäktig drake, Kralkatorrik, som efterlämnat ett spår av bland annat muterade varelser. Deras huvudstad heter The Black Citadel. Charr och människorna (humans) har länge stritt om markerna där charr nu bor, och där finns ruinerna efter ett människorike, Ascalon.

Norn

Norn är en stolt ras som bor i snöiga berg (Shiverpeak Mountains) och liknar människor till utseendet bortsett från att de är större. De verkar gå efter "ensam är stark" och de är visserligen starka ensamma, men om de skulle behöva samordnas skulle det vara närmast omöjligt vilket troligen är varför en ond drake lyckats tvinga bort dem från deras ursprungliga hemtrakter. Norner värderar jakten högt, och varje år arrangeras en stor jakt (The Great Hunt), där de norn som lyckats fälla de mest imponerande bytena tillåts delta i kampen mot en i förväg infångad mäktig varelse. Deras största stad är Hoelbrak.

Asura

Asura är en ras av mycket intelligenta humanoider som är ungefär hälften så långa som en människa och med stora öron. De värderar magi och intelligens högre än fysisk styrka. Deras huvudstad heter Rata Sum.

Sylvari

Humanoida växter som tros ha skapats som ett svar på hotet från drakarna. De skapas fysiskt fullvuxna och med grundläggande kunskaper vid ett magiskt träd, "The Pale Tree". Sylvari lever i "The Dream of Dreams" tills de vaknar i den riktiga världen. De första sylvari vaknade ca 25 år innan Guild Wars 2.


PvP och PvE

För de spelare som vill spela tävlingsinriktad PvP kommer en del av detta göras i ett delvis separat system. I detta system börjar alla spelare med sin avatar på maxnivå och med tillgång till den bästa utrustning som finns i systemet. Syftet är att ha en renare tävlingsform vilket kan liknas med hur de flesta FPS-spel fungerar. Genom att vinna kommer det vara möjligt att få tillgång till utrustning som ser annorlunda ut. Denna utrustning kommer däremot inte vara bättre än annan utrustning.

En annan typ av PvP (World vs World) kommer att förekomma i en specifik zon, "The Mists" där storskaliga strider kommer att utspelas. Målet är att ta över och kontrollera olika resurser och försvarspositioner. Vissa element påminner här om RTS-spel där spelarna tar rollen av enskilda stridsenheter. Det är ett pågående krig där olika servrar möts och där vinnaren får olika typer av belöningar för hela sin server. Denna del av spelet beskrivs som mer tillgängligt för personer som lägger ner mindre tid på spelet eftersom man som spelare kan hoppa in en stund och hjälpa till som en kugge i krigsmaskinen för att senare ersättas av andra spelare. Dessa strider pågår veckovis, där tre servrar strider mot varandra. I slutet på veckan har en av servrarna vunnit och får belöningar av någon form.

Förutom dessa två former av PvP kommer det även finnas möjligheten att spela PvE på ett för genren mer traditionellt sätt i en värld som är indelad i avgränsade zoner. I denna del av spelet finns även möjligheten att spela mer självständigt än i PvP-delarna där lagarbete har en mer central roll. Det går även att spela PvE i en grupp så som i andra spel i genren.

Events eller Quests

En aspekt av spelet som inte helt följer genrens traditioner är hur spelet hanterar uppdrag (Quests). Istället för att få ett uppdrag av en datorstyrd karaktär har spelare möjlighet att välja att delta eller inte delta i händelser (Events) som påverkar spelvärlden. Dessa kan delvis jämföras med "public quests" i spelet Warhammer Online. Händelserna i Guild Wars 2 blir uppdrag där flera spelare kan samarbeta, de monster som spelarna behöver övervinna är däremot starkare om flera spelare samarbetar, så att utmaningen inte blir för lätt.

Referenser

Externa länkar