Hamina LNG

Hamina LNG Oy
TypAktiebolag
SäteFinland Fredrikshamn
HuvudkontorReutsinkatu 12, Fredrikshamn
BranschGasindustri
ProdukterLNG
Historik
GrundatOmkring 2015
GrundareFredrikshamns stad
Struktur
ÄgareHamninan Energia Oy
Alexela Group OÜ
Wärtsilä Oyj

Hamina LNG Oy är en lager-, omlastnings- och förgasningsanläggning för fartygsimporterad flytande naturgas (LNG) i Fredrikshamn i Finland. Anläggningen ägs av Hamina LNG Oy, som är ett samriskföretag mellan kommunala Haminan Energia Oy, estniska Alexela Group OÜ och Wärtsilä Oyj. Det ligger i Fredrikshamns hamn, vilken är en del av Kotka-Fredrikshamns hamn.

Hamina LNG:s terminal togs i drift 2022[1] och innebär att Finlands beroende av naturgasimport kan minska med upp till en tredjedel. LNG importeras från Risivika LNG-produktionsanläggning i Norge samt från USA, Qatar och Bahrein.

Terminalen har en lagringskapacitet på 30 000 kubikmeter. Den är ansluten till det kommunala gasnätet och levererar också som första LNG-terminal i Finland naturgas till Gasgrid Finland Oy:s nationella naturgasnät i södra Finland.

Initiativet till LNG-terminalen togs av Haminan Energia 2012. Finländska staten har bidragit till investeringen i anläggningen med ett stöd på omkring 28 miljoner euro, omkring en färdedel av totalkostnaden.[2] Planer finns på att bygga ut anläggningen i en andra fas med ytterligare en behållare på 20 000 kubikmeter.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]