Hattmakaren (seriefigur)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hattmakaren
Publikationsinformation
Originalnamn Mad Hatter
Förlag DC Comics
Första framträdande Batman # 49 (1948)
Skapad av Bob Kane
Bill Finger
Karakteristiskt
Alter ego Jervis Tetch
Anslutningar Secret Six
The Society
Wonderland Gang
Egenskaper
  • Genial intellektnivå
  • Teknologiska sinneskontrollenheter
  • Överraskande styrka och smidighet

Hattmakaren (en: Mad Hatter) är en fiktiv superskurk och fiende till Batman i DC Comics. Hans namn är baserat på figuren Hattmakaren från Lewis Carrolls roman Alice i Underlandet. Han gjorde sitt första framträdande i Batman # 49 (1948), och skapades av Bob Kane och Bill Finger.

Liksom andra Batmanskurkar så har Hattmakaren blivit en allt mörkare karaktär genom åren.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Jervis Tetch är fascinerad av hattar i alla former och storlekar, samt Alice i Underlandet och dess uppföljare Alice i Spegellandet, och favoriserar särskilt kapitlet med den galne Hattmakarens tekalas. Han har tvångssyndrom, är mycket förvirrad, lider psykotisk, har manisk depression och kan ibland vara mordisk. Det har antytts under senare år att han är en pedofil som kidnappar små flickor med namnet "Alice". Han äter aldrig maträtter som inte bär en hatt. Han uppvisar vanföreställningar och tankeprocesser som är typiska för schizofreni. Han är inte bara känd för att ofta citera och förknippa Carrolls Underlandsromaner, men han misslyckas även ofta med att skilja mellan dessa berättelser och verklighet. Han kan gå väldigt långt för att få vad han vill.

Hattmakaren har gått igenom många förändringar i sitt utseende genom åren, men det grundläggande utseendet är densamma. I debuten var han en mycket kort man med brunt (eller rödbrunt) hår. När han återkom i början av 1980-talet var han medellång och hade blont hår. På senare år har han blivit kort igen, men med vitt hår. Idag har Tetch vanligen rött hår, likt bedragaren, men hans storlek och längd tycks fortfarande variera. Konstanter i hela hans skildringar är ett något överstort huvud och, på senare tid, mycket stora tänder. I Secret Six # 6 (december 2006), hävdar Tetch att han är drabbad av makrocefali.

Fiktiv biografi[redigera | redigera wikitext]

Jervis Tetch, en tidigare forskare, är helt besatt av Lewis Carrolls verk. Som hans brottsidentitet antyder så förklar han sig som Hattmakaren från Alice i Underlandet. Han är en galen neurolog som tillverkar enheter som kan styra hjärnan och framkalla hypnotiska tillstånd, och använder ofta hattar eller andra huvudbonader för tankekontroll.

I sitt första framträdande försöker Hattmakaren stjäla en trofé från Gothams yachtklubb, men blir stoppad av Batman medan han försöker råna åskådare från en hästshow. Tetch skickas därefter till Arkham Asylum. Senare dyker en helt annan Hattmakare upp, som påstår sig vara Jervis Tetch, men avslöjas vara en bedragare och därefter försvinner när den riktige Tetch dyker upp igen.

Den riktige Jervis Tetch återkommer i Detective Comics #510 (1981). Tetch dyker då upp med en husdjursapa, samt en minnesraderande maskin. Tetch påstår sig ha dödat sin imitatör, men det visar sig inte vara sant när bedragaren återkommer en sista gång i Detective Comics #573 (1987).

Det var först i 1983-års Detective Comics #526 där Tetch börjar använda sinneskontrollerande anordningar, som han nu är mest känd för. Han lyckas även slinta in en i Scarecrows hatt och ta kontroll över honom för en kort tid. Tetch tycks dö under flänshjulen av ett tåg, men det visar sig vara ett annat trick.

Därefter har han använt sinnesmanipulering som sitt främsta vapen i samtliga medier om Batman.

Krafter och förmågor[redigera | redigera wikitext]

Tetch använder ofta sina tekniska sinnesanordningar för att begå sina brott. Han är också en mästare på hypnos och tankekontroll. Hattmakaren besitter också en unik kunskap om hattar, speciellt huvudbonader av ett slag. Han använder dessa kunskaper för att utföra sin tvångsmässiga fixering av Alice i Underlandet.

I andra medier[redigera | redigera wikitext]

  • Hattmakaren var en återkommande skurk i den amerikanska, parodiartade TV-serien Läderlappen från 1966 till 1968, där han gestaltades av David Wayne. Han var baserad på Hattmakaren som medverkade i serietidningarna under den tiden, som inte hade avslöjats som en bedragare än.
  • Han dyker upp i DC Universe Online med röst av Aaron Mace.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]