Hi-fi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Hi-fi, även HiFi och hifi, är en beteckning som står för high fidelity – vilket betyder hög trohet till originalet eller i detta fall när ljud avses – högkvalitativ ljudåtergivning, audio. Detta åstadkommes med teknisk utrustning såsom högtalare, förstärkare, skivspelare, kablar mm av tillräckligt god kvalitet.

För att prova om en hifi-förstärkare (eller annan hifi-apparat) har sådana kvaliteter och i vilken grad de färgar signalen kan så kallad F/E-lyssning användas. Det normala är dock att man istället för att göra subjektiva bedömningar för att kunna skilja hifi från icke-hifi, vilar på normer som anger gränsvärde för att uppfylla hifi-kriterierna. Den mest kända sådana samlingen normer än troligen DIN 45 500. Avsikten med kraven på mätdata är att uppnå att upplevelsen från lyssning på de återgivna musiken motsvarar lyssning på musiken som den lät live.

Hi-fi uttalas på engelska ['haɪ faɪ][1] och på svenska [haɪ 'fɪ].[2]

Utrustningstillverkare förbättrar och utvecklar gradvis sina produkter, vilka presenteras på regelbundet återkommande audio-mässor. I Sverige hålls Hi-fi-mässor årligen. De största är de i Göteborg, Jönköping och Stockholm. Den i Göteborg har hållits vartannat år sedan 1970-talet.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Longman Dictionary of Contemporary English
  2. ^ Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien
  3. ^ Arken